Задушницата се отличава от останалите, тъй като на този ден е прието да се раздават първите узрели череши. Счита се, че това е денят, в който душите на мъртвите биват прибирани. Нужно е хората да се помолят за прошка и да посетят църковен храм.
Българските череши поддържат високи цени заради слабата реколта, тъй като студеното време през пролетта унищожи плода. В момента цените на черешите на трите пазара варират от 16 до 20 лв. за килограм. Това е близо четири пъти повече в сравнение с миналогодишните цени от 3 до 5 лева за килограм.
В Гърция черешите се продават между 7 и 16 евро за килограм, а в Сърбия достигат до 25 лева.
Черешова задушница се пада на 7 юни тази година. Традиционно седмица преди нея търсенето на череши се увеличава значително, тъй като плодът е символичен за възпоменанието на починалите.
Малцина са запознати с това, че на гроба на мъртвите се ходи ден преди Задушница. За предпочитане е това да се случи в ранни зори. С червено вино се преливат гробовете и се пали свещ.
Хората вярват, че на този ден мъртвите посещават първи гроба и затова е редно да бъде оставена храна, с която да се нахранят. Ако имате близък човек, който скоро е починал, оставете вратите и прозорците на дома си отворени, така че душата му да го напусне, без да среща пречки.