Грузинският парламент прие руския закон. Какви рискове създава това?

В сряда грузинските законодатели приеха спорно ново законодателство, което ще определи финансираните от Запада групи на гражданското общество като чуждестранни агенти, въпреки нарастващото обществено възмущение и многократните предупреждения, че този ход може да провали стремежа на страната към членство в ЕС.

В рамките на второто пленарно гласуване на законопроекта депутатите в южнокавказката страна подкрепиха предложенията на правителството с 83 на 23 гласа, с което проправиха пътя за приемането на закона през следващите седмици, въпреки че хиляди хора излязоха на протест пред Националното събрание в столицата Тбилиси, пише "Politico".


{!!REKLAMA!!}

Властите използваха лютив спрей и водно оръдие срещу хиляди протестиращи пред грузинския парламент.

 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен осъди насилието в Тбилиси. "Грузия се намира на кръстопът", заяви тя в изявление в X, известен преди като Twitter. "Тя трябва да запази курса по пътя към Европа."

 

Грузинският президент Саломе Зурабишвили, която е с различни политически убеждения от правителството и се противопоставя на закона, призова протестиращите да "стоят далеч от вратите на парламента", защото "законът вече е приет на второ четене". Тя призова демонстрантите да поддържат мирния протест на централния булевард "Руставели".

 

"Нашата борба е срещу този закон, приет от правителството, който ни отдалечава от европейския път".

 

Мерките на закона ще се прилагат за неправителствени организации, медии и предизборни групи, които получават повече от 20 процента от финансирането си от чужбина, все пак ще се изисква трети глас, за да стане закон. Но сега се очаква това да бъде формалност, като се има предвид, че управляващата партия "Грузинска мечта" има работещо мнозинство и на този етап не се предлагат обичайно изменения.

 

В понеделник парламентарната комисия по правни въпроси даде зелена светлина на закона след ожесточено изслушване, при което дузина депутати от опозицията бяха изгонени и им беше забранено да задават въпроси по процедурни причини. Междувременно неправителствени организации и правозащитници твърдят, че са им били отказани възможности да дадат показания за потенциалното въздействие на закона върху тяхната работа, като обвиняват депутата от партия "Грузинска мечта" и председател на комисията Анри Оханашвили, че "цензурира" гласовете им.

Журналисти от онлайн медии, които вероятно ще бъдат най-силно засегнати от законопроекта, също не бяха допуснати до парламента.


{!!REKLAMA!!}

Първоначално проектозаконът беше предложен миналата година, но "безусловно" отложен от правителството след широки обществени протести и международно осъждане. Въпреки че "Грузинска мечта" твърди, че той е необходим, за да се осигури прозрачност и да се опази крехката демокрация в страната, критиците твърдят, че той отразява руските правила за "чуждестранните агенти", които са използвани за закриване на групи на гражданското общество и за потискане на критични гласове.

 

Сред основните мишени на закона е грузинският клон на Transparency International, който има дългогодишен опит в разкриването на корупция и лошо управление на публични ресурси. Според един от депутатите от "Грузинска мечта" приемането на закона за чуждестранните агенти ще накара директора на неправителствената организация Ека Гигаури да "изчезне" от обществения живот.

 

"Ние няма да отидем никъде", каза Гигаури пред POLITICO. "Това е точно от наръчника на Москва - не аз съм чуждестранният агент, а те. Ние не сме предателите, а те. Не бих имал проблем да си намеря хубава работа някъде другаде, но ние правим това, което правим, защото сме патриоти и защото наистина ни е грижа за хората в тази страна".

 

При повторното представяне на плановете по-рано този месец говорител на Европейската комисия заяви, че приемането на законопроекта ще противоречи на условията, при които Грузия получи статут на кандидат за членство в ЕС. Междувременно Държавният департамент на САЩ заяви, че "вдъхновените от Кремъл" правила са в разрез с "желанието на огромното мнозинство от грузинските граждани - желанието за пълноценна интеграция в ЕС".

 

Грузинска мечта и пресслужбата на грузинския парламент не отговориха на многобройните молби за коментар.

 

През последните няколко седмици десетки хиляди хора излязоха по улиците на градове в Грузия с искане за оттегляне на предложеното законодателство. Министър-председателят Иракли Кобахидзе обаче се обърна към противниците, обвинявайки ги в "политическа несъстоятелност" и настоявайки, че "грузинският народ подкрепя прозрачността".


{!!REKLAMA!!}

Във вторник вечерта полицията за борба с безредиците се опита да прекрати мирните демонстрации пред сградата на парламента в Тбилиси, като използва сълзотворен газ и щитове, за да разпръсне протестиращите. Потвърдено е, че най-малко 63 души са били задържани, а висш опозиционен политик е със силно подуто око и липсващи зъби, след като според съобщенията е бил бит от полицаи. Омбудсманът по правата на човека на страната обвини властите, че са използвали "непропорционална" сила срещу тълпите, а първият дипломат на ЕС Жозеп Борел призова управляващата партия "Грузинска мечта" да гарантира спазването на правото на мирни събрания.

 

Ръководителят на блока по разширяването Герт Ян Купман пристигна в Тбилиси в сряда сутринта в рамките на планирано посещение. Въпреки че все още не е осъдил публично насилието, той публикува в интернет съобщение, че ще проведе разговори с правителствени служители и депутати.

 

"Грузинците работиха усилено, за да получат статут на кандидат за членство в ЕС", написа той, "настоящите предизвикателства трябва да бъдат преодолени и ние сме тук, за да помогнем за решаването им".

 

Нараства натискът върху Брюксел да заеме по-твърда позиция. "Законът за чуждестранните агенти е предателство спрямо европейските стремежи на грузинския народ", казва Мириам Лексман, евродепутат от Европейската народна партия и член на Комисията по външни работи на Европейския парламент. "Европейският съюз не трябва да започва преговори за присъединяване с Грузия, докато законът ще бъде част от грузинския правен ред. Освен това е необходимо спешно да се направи оценка на въздействието върху ролята на ЕС като донор и неговите програми за подкрепа на Грузия".


Заплаха от репресии

 

Бидзина Иванишвили, виден олигарх и основател на "Грузинска мечта", направи драматично завръщане в политиката по-рано тази година като почетен председател на управляващата партия и лично подкрепи предложения закон за чуждестранните агенти. Анализаторите му отдават дължимото за това, че е използвал връзките си в политиката, за да осъществи рязък завой от Запада към Русия след началото на войната в Украйна, като правителството отказа да наложи санкции на Москва и засили доходоносните икономически връзки.

 

В понеделник вечерта Иванишвили организира митинг в подкрепа на спорните предложения, на който се събраха десетки хиляди хора от цялата страна.


{!!REKLAMA!!}

"Грузия трябва да бъде управлявана от правителство, избрано от грузинския народ", настоя той в дълга реч, в която обеща тежки последствия за опозицията. Намеквайки за конспиративен поглед върху западния свят, той заяви, че "глобална партия на войната" е подтикнала руската инвазия в Украйна и че "неправителствените организации и [радикалната] опозиция действат от тяхно име".

 

"Законите, които предлагаме, имат за цел да разкрият тези тъмни връзки".

 

Макар че Иванишвили посвети речта си на това да назове враговете, които нападат Грузия, той не спомена името на Русия, въпреки че Москва окупира 20% от грузинските територии и подкрепя местни пълномощници в отцепническите региони Абхазия и Южна Осетия.

 

Той също така обеща, че Обединеното национално движение, най-големият блок от опозиционни депутати в Грузия, ще бъде изправено пред "сурова политическа и правна присъда" след общонационалните избори през октомври. Брюксел заяви, че преодоляването на политическата поляризация е изключително важно изискване, за да може Грузия един ден да стане член на ЕС.

 

"Свободна, независима и суверенна Грузия, член на ЕС, единна и неделима Грузия", заяви Иванишвили. "Това е нашата грузинска мечта, която със сигурност ще постигнем заедно".

 

Въпреки че хиляди хора присъстваха на проправителствената демонстрация, критиците казват, че присъствието им не е представително за това, което чувстват много грузинци.

 

"Грузинска мечта" има много административни правомощия, с които злоупотребява, и има доказателства за това. Те заплашват хората, че ако не се присъединят към подкрепата им за демонстрациите, ще загубят работата си", казва Тинатин Ахвледиани, грузински анализатор от базирания в Брюксел Център за европейски политически изследвания.

 

Очаква се демонстрациите да продължат, въпреки голямото полицейско присъствие и добре известното насилие срещу протестиращите в Тбилиси.


{!!REKLAMA!!}

"Протестирам всяка вечер от седмици", каза Лука, 22-годишен студент, който се присъедини към тълпите, образували се пред сградата на парламента. "Ще продължа да протестирам, докато не ни чуят".

 

Габриел Гавин и Дато Парулава, Politico. Преводът и заглавието са на ФрогНюз.