Политологът Любомир Стефанов: Политиците бягат от политики, замерят се с аргументи на ниво квалификации

Политическата ситуация е необичайна, тъй като сме в първия случай, в който трябва да приложим хипотезата на новата Конституция. Получават се съвсем естествено и нормално недоразумения. Ако продължим малко по-нататък, вече с пристрастията си това кой какъв пост заема, изглежда странно, че в служебно правителство има министър-председател, който съвместява и длъжността външен министър. И съвсем неслучайно, неговият съветник по външно-политическата дейност си подава оставката днес.

Обяснения ми липсват от целия разговор, защото все пак е необичайна ситуацията. Ще ми се да има малко повече логика и подреденост, тъй като служебното правителство има една ясно дефинирана функция, освен да управлява държавата в промеждутъка между два парламента, да организира честни прозрачни избори. Това каза за Радио "Фокус" политологът Любомир Стефанов.

 

Той отбеляза, че не е оптимист за резултата след 2 месеца на изборите за Европейски парламент и за национален такъв: "Защото политиците бягат от политически разказ и разговор с нас избирателите и гражданите на републиката. Постоянно натякват на всички, че е важно да се гласува, че само по този начин се предотвратяват изборни злоупотреби и всякакъв вид съмнения за характера и честността на изборите, но не правят нищо да го насърчат, а напротив, в някаква луда, бясна надпревара се замерят с аргументи на ниво квалификации. Това е всичко друго , но не и политически разказ. Това е допустим наратив в късните часове в специализирани питейни заведения".

 

Политологът обърна внимание, че е необходим лидерски дебат в необичайната политическа ситуация: "Не помня откога не съм виждал лидерски дебат по някоя от националните медии. И ми се ще тази година като че ли да станем свидетели на нова крачка напред. Тези хора, които всъщност твърдят, че са лидери на своите политически формати да започнат да се държат като такива".