Димитър Ганев: Радев продължва конфронтационния си стил за да се позиционира като алтернатива на сглобката

Президентът продължва конфронтационния си стил към управляващото мнозинство най-вече за да се позиционира политически като алтернатива на сглобката. Той се надява един ден да използва този актив, ако около него се формира политически проект.

Това каза в предаването "Денят на живо" по Нова Нюз политологът Димитър Ганев по повод наложеното по-рано днес от държавния глава Румен Радев вето върху възстановяването на правомощията на пленума на Висшия съдебен съвет и на главния прокурор.

 

И двете страни имат определен интерес от това противопоставяне. При сформирането на правителството Радев беше посочен от "Продължаваме промяната - Демократична България" като лошия вместо Борисов. Тази конфронтация е форма на взаимна легитимация, която е изгодна и за двете страни, заяви Ганев.

 

По повод поставения ултиматум от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов - или външно министерство остава за ГЕРБ при ротацията, или предсрочни парламентарни избори, политическият анализатор посочи: "Мисля, че абсолютно всички варианти са на масата. Ако не се стигне до договорка до 6 март, по-вероятно е този кабинет да остане още няколко седмици, докато се намери някакъв баланс".

{!!REKLAMA!!}

Въпросът с външно министерството не бива да се подценява, не е без значение, особено в тази ситуация. Ако ГЕРБ постигне целта си да има министър-председател и външен министър, тогава "Продължаваме промяната - Демократична България" ще загубят инструмента си за комуникация със западните ни партньори. За тях този въпрос е много важен и заради евроизборите. Не смятам, че това ще доведе до предсрочни избори. Би могло да има компромис и при ротацията външен министър да е човек, който е близък и до ГЕРБ, и до "Продължаваме промяната - Демократична България", отбеляза Димитър Ганев.

 

"Продължаваме промяната - Демократична България" се чувстват комфортно с този кабинет, той е доминиран почти пълно от тях, най-вече от "Продължаваме промяната". Въпросът е иска ли Борисов да понася по-голяма отговорност след март. Ако това правителство е с мандат на ГЕРБ, премиер на ГЕРБ и трима-четирима министри на ГЕРБ, неминуемо ГЕРБ и Борисов ще започнат да носят много по-голяма отговорност. В България има един неписан закон – на власт ли си, губиш подкрепа. Да се поеме отговорността в такава сложна външнополитическа ситуация, ми се струва нож с две остриета. Може би вариантът след ротацията кабинетът да е с тези министри или с малки промени, не е толкова лош за Борисов, коментира Ганев.

{!!REKLAMA!!}

За предсрочни избори може да се мисли, когато някоя от трите политически формации, които съставляват управляващото мнозинство, има интерес от това. Към момента не виждам някоя от формациите да има такъв интерес. При нови избори винаги има и риск от нов субект, който да размести електоралните пластове и тежестта на тези формации да е различна, каза още политологът.