Йордан Терзийски, ПП-ДБ: Натискът за оставката на Кирил Вътев политизира протеста на земеделците

Оказването на натиск за оставки политизира протеста на земеделците. Мотивацията на правителството е да реши както проблемите на зърнопроизводителите, така и на българските граждани и да няма отражение върху цените на хляба, на млякото и други продукти.

Това заяви пред Българската национална телевизия депутатът от ПП-ДБ Йордан Терзийски. 

 

Коментарът му идва на фона на недоволството на множество сектори и настоявания за оставката на земеделския министър Кирил Вътев.

 

Зърнопроизводителите са недоволни заради отмяната на забраната за внос на украинско зърно. Според бранша заради количествата, които влизат у нас от Киев, голяма част от продукцията залежава по складовете. 

 

“Правителството предприема мерки за обезщетение на производителите. За да бъдат постигнати правилните решения, е редно протестиращите да седнат на маса с правителството, защото когато се поставят ултиматуми и се държат за заложници стабилността, спокойствието и цените, се навежда на мисълта, че има и друго", посочи Терзийски. 

 

В края на миналата седмица премиерът акад. Николай Денков определи този подход като “терористичен” и нарече тъкмо така протестиращите зърнопроизводители - квалификация, която предизвика недоволство.

 

"Призивите за оставка на земеделския министър започват да пораждат съмнения, че този протест не е за проблемите на самите производители, а политически. Трябва да водим разговор за начина, по който са субсидирани производителите".

 

Според Терзийски подобно напрежение се насажда и по темата с мините и дроновете и исканата оставка на военния министър.


"Пак се използва един случай (дронът край Тюленово), който очевидно е рутинен за армията. Всяването на страх в населението е подсъдно и страховете на хората, било то за тяхната сигурност или за техния хляб, не трябва да се използват за политически дивиденти", каза депутатът.