Ивайло Дичев: Николай Денков е прав - за предефиниране на селскостопанските субсидии

”Надявам се, че премиерът Николай Денков ще бъде твърд и ще извърши това, което сам заяви - предефиниране на селскостопанските субсидии. И те да отидат към средните и малките производители, към зеленчуците, към плодовете, към месото. ... Бившият премиер Бойко Борисов отстъпваше пред исканията на протестиращите и от това последва, че той дълго стоя на власт, но никакви реформи не бяха направени”. Това каза пред БНР проф. Ивайло Дичев, културолог и преподавател.

Той подчерта, че обществото трябва да разбере, че "живеем в отворена икономическа среда, изнасяме страшно много стоки и ако решим да не позволяваме внос в страната, това означава, че утре някой ще затвори границите си за нашите износни стоки и няма да печелим от това, а ще обеднеем".


Според проф. Дичев протестиращите хора от бранша вече са политически употребени:

 

"В този протест има различни интереси. Проблемите не се решават не заради правителството, а защото години наред цялата селскостопанска политика е узурпирана от тези зърнари. На протестите са се събрали хора с много и различни интереси. Въпрос на умение от страна на правителството е да извади напред тези противоречия, да реши проблемите, с инструментите, с които разполага, и да изложи пред обществото интересите на тези едни собственици, които тласкат напред протестите в страната", каза още той.