Не спират яростните боеве в суданската столица Хартум

Ожесточени боеве избухнаха в суданската столица Хартум между армията и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП), информира ДПА. Агенцията отбелязва, че неин репортер е видял няколко горящи сгради в столицата.

Репортерът предаде, че в района са налични няколко важни склада за гориво, както и завод за оръжия и боеприпаси и складове за танкове и военно оборудване.

 

Преустановяването на огъня между двете враждуващи страни, договорено с посредничеството на САЩ и Саудитска Арабия, изтече в събота през нощта. Към момента няма яснота дали преговорите между суданската армия и СБП ще продължат. Армията призовава СБП да се изтеглят от заетите от тях болници, училища и частни домове.

 

От своя страна СБП обвиняват армията, че умишлено отлага преговорите.

 

Припомняме, че на 20 май двата враждуващи лагера постигнаха консенсус за седемдневно прекратяване на огъня, договорено с посредничеството на Вашингтон и Рияд, за да може да бъде доставена хуманитарна помощ в бедстващата зона.

 

Спирането на огъня след това беше продължено с още пет дни, но не беше спазвано и от двете страни.

 

Съединените щати наложиха санкции след нарушаването на примирието, включително визови ограничения, на представители на суданската армия, СБП и поддръжници на бившия авторитарен президент Омар Башир.

 

Вашингтон предаде освен това, че възнамерява да наложи икономически санкции на няколко компании, които снабдяват с оръжие двата враждуващи лагера.