Израелският експерт наблюдавал мястото на взрива с колата на Гешев отдалеч

От десетки метри мистериозният израелски експерт огледал колата на главния прокурор Иван Гешев след предполагаемия атентат срещу него. Това се разбира от отговора на прокуратурата до Антикорупционния фонд.

АКФ сезира Висшия съдебен съвет заедно с още четири граждански организации заради притеснителните данни, изнесени в публичното пространство около разследването на взрива пред кортежа на главния прокурор в началото на месец май. 

 

Израелският експерт е посочен с името Ш. Михаел. Отбелязва се, че той е пристигнал у нас по повод чествания на 75 години от основаването на държавата Израел. Когато по време на служебен обяд със заместник-ръководителя на Националната следствена служба Ясен Тодоров и други негови колеги, Михаел разбрал за предполагаемия опит за покушение, споделил, че ако има възможност и няма законови пречки, би могъл да огледа мястото и да даде своето компетентно неофициално становище.

 

Израелският експерт се оказал на мястото с Ясен Тодоров около 17:30 ч., престоял около 10-15 минути на разстояние от около 40-60 метра от мястото на взрива, а после споделил и своя прочит на случилото се. 

 

В постановлението пише следното: 

 

"Тъй като периметърът на инцидента бил отцепен от органите на МВР и не се допускали хора и автомобили, посочените по-горе лица се приближили възможно най-близо, на около 20-30 метра от мерната начална линия на местопроизшествието, където имали визуален контакт към мястото, на което е избухнал взривът.".

 

При това положение остава съвсем неясно как именно на неговото експертно мнение се базираха първоначалните заключения за сериозността на възникналия взрив. Главният прокурор не веднъж е отбелязвал, че според заключенията на израелеца взривът е целял да го убие.