Сунак ще дискутира с Байдън темите за Украйна, икономиката и изкуствения интелект

Британският премиер Риши Сунак започна двудневното си посещение във Вашингтон, където ще се срещне с американския президент Джо Байдън, а Украйна ще бъде главната тема по време на дискусиите, информира Асошиейтед прес.

Министър-председателят на Обединеното кралство иска да предаде посланието, че въпреки Брекзит Великобритания остава основен съюзник на САЩ в свят на окуражени авторитарни държави.

 

САЩ и Обединеното кралство са двете държави, които са предоставили най-голямата военна помощ на Украйна, и темата за войната ще бъде в центъра на утрешната среща на Сунак с държавния глава Байдън в Белия дом.

 

Частичното разрушаване на големия язовир "Каховка" в Южна Украйна, който наводни градове и земеделски земи, допринесе за важността на темата. Към момента нито Вашингтон, нито Лондон са обвинили официално Русия за взривяването на язовирната стена на Каховската ВЕЦ, но Сунак коментира пред медии по време на полета си към Вашингтон, че случилото се показва до какви низини може да стигне руската агресия.

 

Великобритания и САЩ са главни фигури в интернационалните усилия да бъдат предоставени изтребители Ф-16 на Украйна и по всяка вероятност може преговорите да включват още мерки за противовъздушна отбрана срещу руските бомбардировки, тъй като Украйна започва контраофанзива, за да си върне обратно окупираните територии.

 

Това е първата визита на Сунак в САЩ, откакто той зае министър-председателския пост през октомври миналата година, но това е четвъртата му среща с Байдън в рамките на няколко месеца.

 

Двамата лидери бяха заедно на срещата на върха на Г-7 в Япония, а преди това се видяха в Северна Ирландия. Те участваха и в тристранната среща с Австралия в Сан Диего, където водеща тема беше отбраната.

 

Очаква се на срещата си с Байдън Сунак да апелира за по-близки икономически отношения между САЩ и Обединеното кралство, като твърди, че икономическото сътрудничество е също толкова ключово за сигурността колкото военните съюзи.