Само във Фрог нюз: Гешев два часа в посолството на САЩ. В петък щял да произнесе историческа реч

Главният прокурор Иван Гешев е посетил днес преди обед американското посолство в София. Той бил приет по негова молба. Престоят му в дипломатическата мисия продължил малко повече от 2 часа. Предполага се, че е координирал някои информации от важни разследвания срещу висши политици с американските партньорски служби. По принцип това е рутинна процедура, но в случая става въпрос за лица от управлението на страната до неотдавна.

Новите документи и доказателства засягат най-вече лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, научи Фрог нюз от свои източници. Очаква се утре ВСС да не освободи от поста Гешев и процедурата да се забави известно време. Хора от обкръжението на главния прокурор твърдят, че се очакват зашеметяващи разкрития, които могат да променят изцяло ситуацията в страната.

 

Други обаче смятат, че това е последен опит на Гешев да се спаси и е тръгнал вабанк срещу най-силните политически кръгове. Дори се предполага - без явни доказателства, - че в тази война той е получил подкрепа от президента Румен Радев.

 

Гешев най-вероятно ще направи изявление по БНТ в петък, съобщиха отБНТ. Той ще се възползва от правото, което му дава чл. 52 от Закона за радио и телевизия.

 

Той гласи, че право на обръщение по БНТ и БНР имат президентът, шефът на парламента, премиерът, председателят на Конституционния съд и тримата големи в съдебната власт - главният прокурор и шефовете на ВКС и ВАС.

 

До момента представителите на съдебната система, както и шефът на КС, не са се възползвали от този текст. Така че Гешев ще е първият от тримата големи, който ще прави изявление по БНТ. Какво ще каже все още не е ясно.