Милиони французи протестираха срещу увеличаването на пенсионната възраст

Между един и три милиона французи протестираха срещу увеличаването на пенсионната възраст. Втора вълна от протести и стачки във Франция е в ход срещу плановете на президента Еманюел Макрон да повиши възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години, съобщи Би Би Си.

Осем големи синдиката участват в стачката, която доведе до прекъсвания в обществения транспорт и работата в петролни рафинерии, както и на заниманията в хиляди училища.


Стотици хиляди хора участваха в протестни шествията цяла Франция, като няколко града те са повече от първата национална стачка на 19 януари.

 

Според полицията само в Париж в демонстрациите са се включили над 87 хил. души, съобщи Ройтерс. Според синдикатите те са били поне половин милион - със 100 хил. души повече от първата национална стачка.


В Нант на улиците са излезли 65 хил. души, около 45 хил. са протестирали в Лион и около 70 хил. в Бордо, по данни на профсъюзите.


Вътрешното министерство съобщи за общо 1.27 млн. протестиращи в цяла Франция. Според синдикатите около 2.8 млн. души са се включили в демонстрациите срещу пенсионната реформа във вторник.


Проучванията на общественото мнение показват, че две трети от избирателите са против промените, които влизат в Националното събрание следващата седмица.

 

Съобщава се, че 11 хил. полицаи са охранявали демонстрациите, провеждащи се в около 200 малки и големи градове.


"Г-н Макрон със сигурност ще загуби. Никой не иска неговите реформи и колкото повече време минава, толкова по-голяма е съпротивата срещу тях", каза крайнолевият лидер Жан-Люк Меланшон в Марсилия.


Стачката доведе до блокирането на голяма част от транспорта, като само един от всеки три високоскоростни влака се е движил, както и едва две линии на метрото в Париж.


Според синдиката CGT поне три четвърти от работниците в големите петролни рафинерии и депа за гориво на "Тотал Енержи" не са се явили на работа, въпреки че компанията каза, че броят им е много по-нисък.


Електроцентралите съобщиха за намалено производство заради стачката в основната електрическа компания EDF. Един от основните синдикати на учителите обяви, че около 55% от учителите в средните училища не са се явили в клас, въпреки че правителството изчислява, че са стачкували малко над една четвърт. от преподавателите, съобщава Би Би Си.


Правителството даде да се разбере, че може да промени част от детайлите на реформата, но няма да отстъпи от основната идея за повишаване на възрастта за пенсиониране с две години.


"Всякакъв вид реформа, която ще изисква от хората да работят по-дълго, ще бъде непопулярна, но ние бяхме избрани с тази реформа", обясни Кристоф Вайсберг, депутат от партията на президента Макрон "Ренесанс".

На 62 години възрастта за пенсиониране във Франция е по-ниска от повечето други страни в Западна Европа. Италия и Германия се придвижиха към повишаване на официалната възраст за пенсиониране до 67 години, докато възрастта за пенсиониране в Испания е 65 години, а във Великобритания е 66 години, напомня Би Би Си.


Икономистът проф. Филип Агион казва пред британската обществена медия, че реформите са необходими, тъй като Франция има структурен дефицит от около 13 милиарда евро и повишаването на възрастта за пенсиониране би помогнало за увеличаване на нивото на заетост във Франция.


"Това ще даде доверие на правителството да направи някои инвестиции в образованието, в болничната система, която трябва да подобри, и повече инвестиции в иновации и зелена индустриализация", казва Агион пред Би Би Си.