Украйна критикува хърватския президент заради изказване за Крим

Украйна критикува остро президента на Хърватия - Зоран Миланович заради изказване, че Крим никога няма да се върне под украински контрол. Вчера Зоран Миланович направи серия от изявления в опит да критикува решението Хърватия да даде военна помощ на Украйна.

В град Петриня Зоран Миланович участва в церемония по изпращането на хърватски контингент за Литва в рамките на засилването на източния фланг на НАТО. След церемонията хърватският президент заяви, че Косово е "откъснато насила от Сърбия" и относно Крим - "тъй като руснаците са циници, естествено, че ще се позоват на анексирането на Косово".

 

Зоран Миланович определи постъпките на Запада като "неморални" По думите му, "германските танкове още повече ще обединят руснаците и ще ги приближат до китайците". Според Миланович, Хърватия трябва да изпраща само хуманитарна помощ на Украйна и не трябва да става страна в конфликта.

 

"Смятаме изказванията на президента на Хърватия за неприемливи. Той реално поставя под съмнение териториалната цялост на Украйна", посочи говорителят на украинското Министерство на външните работи Олег Николенко. Николенко от своя страна благодари на хърватския народ за военната помощ за Украйна.