Нещата в Русия загрубяват с всеки изминат ден

В своя профил в социалната мрежа "Фейсбук"анализаторът Илиян Василев посочва, че  "Лукойл" генерира огромни приходи и захранва руската хазна с над 500 млн. долара всеки месец, а от там и войната. Твърде опасно е, че националистите и радикалите в Русия вземат връх и целесъобразяващите стават малцинство. За тях ние България се превръща във "враг.

 

Ето пълния текст на публикацията на Илиян Василев:

 

Нещата в Русия загрубяват с всеки изминат ден. Вчера Вячеслав Володин, шефа на Госдумата, започна разследване срещу "Лукойл" /по-точно призова "органите" да разследват компанията/ за това, че преработва руски нефт, с който се захранва с горива /значим дял/ украинската армия. В условията на растящо противопостовяне след решението за доставка от НАТО на тежка техника, на ПВО и вероятно на самолети, битката става тотална и Путин ще затяга всички кранчета за подкрепа на "врага".


Факт е, че Лукойл генерира огромни приходи и захранва руската хазна над 500 милиона долара всеки месец, а от там и войната, но националистите и радикалите там вземат връх и целесъобразяващите стават малцинство. За тях ние сме "враг. Нараства експоненциално заплахата от прекратяване на доставките на руски суров нефт за рафинерията в Бургас. Ако преди месеци тя бе под 50 процента, сега е поне 50 процента. Тези нива на риск предполага план за действие в извънредни ситуации, съгласно неотдавна приетия закон за поемане на оперативен контрол.

 

Въпреки решението на НС, служебното правителство няма никаква готовност да реализира алтернативни доставки - на казахски и азерски, или всеки друг нефт в Черно море, Няма и оперативна готовност за вземат под контрол рафинерията, да не говорим да го направят в близкия хоризонт на ескалираща необходимост. Забележете, ръководството на рафинерията, дори и да иска, не разполага с финансов ресурс да купува друг нефт, тъй като компанията е под санкции. Ерго изисква се намеса от държавата. Логистиката на подобна операция изисква време и умения, не е съставен резервен екип, не са водени преговори с ръководството на рафинерията за трансфера на контрола и взаимодействие, с което да се осигури непрекъсваемост на производствения процес, алтернативни доставки и корекции за да може да се преработва друг сорт нефт/..


НАТО ще намери кой друг да снабдява Украйна с горива, проблемът е, че нашите заспали управленци не правят нищо по темата и в края ще получим най-лошия от всички сценарий и спряна рафинерия, и криза за горива и спряни доставки за Украйна - провален съюзник в НАТО.


Предупреждавам - нещата са прекалено сериозни, трябва професионализъм, без значение какви симпатии имаш. На карта е заложена енергийната сигурност на България.