Здравният министър: Грипът е с много голямо разпространение и доста по-тежко протичане

Грипът е с много голямо разпространение и доста по-тежко протичане. Слава Богу, в някои области, където се взеха мерки, давам пример Бургас, вече имаме преминаване на пиковата ситуация на заразяване с грип. Това съобщи здравният министър Асен Меджидиев след редовното заседание на МС. 

"Вървим надолу. Имаме няколко области в страната, в които са все още са високи нивата. За София положението е спокойно, не се налагат допълнителни мерки. Министерство на здравеопазването препоръчва често проветряване, използване на маски, когато сме на обществени места, където има струпване на много хора и обръщане към личните лекари, когато имаме по-дълготрайно протичане, задържане на висока температура за повече от 2-3 дни", припомни Меджидиев. 

 
По отношение на липсващите медикаменти в аптеките, той обясни: 

"Нашето правителство положи огромни усилия, тъй като бяхме в заварено положение. Чувате изявленията а на бившата министърка на здравеопазването, в които тя започва да употребява лични нападки конкретно срещу мен и хора в моя екип.

 

Но аз не искам това да се превръща в задочен или директен спор между мен и нея. Нашият служебен кабинет на Министерство на здравеопазването има една единствена цел: да помогне гражданите да бъдат подсигурени с медикаменти и промените, които залагаме са в насока така да бъде организирана системата за наблюдение на лекарствените средства, че тя да извършва реален контрол", каза Меджидиев. 

 

Това по думите на Меджидиев е неглижирано от предишния състав на министерството. Той успокои, че вече са направени допълнителни доставки на лекарства. 

"До момента искане за увеличаване на цените на прегледите не е обсъждано и не е постъпвало за разглеждане. Това, което чух от медиите като желание на общопрактикуващите лекари е за корекция на карантината и изолацията. Това предстои да бъде разгледано.

 

Другата тема не е обсъждана", обясни здравният министър.  Министърът на здравеопазването Асен Меджидиев съобщи промените в ТЕЛК, приети на редовното заседание на МС. Те предвиждат да се отчита всяко уврежадане, не само на водещото при освидетелстване. 

 

Подобрена е и програмата за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип при хората на и над 65 години, съобщи Меджидиев. 

"Министерският съвет прие Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции при лица на и над 65 г. 2023-2026 г. Документът предвижда продължаване на ваксинациите срещу грип, което ще доведе до по-добро индивидуално здраве и намаляване на тежкото протичане, усложненията и хоспитализациите вследствие на грипна инфекция", съобщиха от правителствената пресслужба. 

 

Основни цели на Националната програма са намаляване на заболяемостта, усложненията и смъртността от сезонен грип и инвазивни пневмококови инфекции при възрастни на и над 65 г. чрез повишаване на имунизационния обхват в тази възрастова група и повишаване на информираността на населението и на медицинските специалисти за риска от грип и пневмококови инфекции, ваксинопрофилактиката и начините за предпазване.

 

Програмата предвижда осигуряване на ваксини срещу сезонен грип и срещу пневмококови инфекции чрез договори за доставки между Националната здравноосигурителна каса и съответния притежател на разрешение за употреба и/или упълномощен представител и посочения от него търговец на едро с лекарствени продукти.

 

С реализацията на Националната програма се очаква повишаване на имунизационния обхват срещу сезонен грип на целевата група от 25% през 2023 г. до 35% през 2026 г. и повишаване на имунизационния обхват срещу пневмококови инфекции от 5% през 2024 г. до 15% през 2026 г.