ВСС подкрепя промени в НК относно системните нарушители на пътя

Висшият съдебен съвет (ВСС) подкрепя промени в Наказателния кодекс относно системните нарушители на пътя.

„Наказателният кодекс се нуждае от промени по отношение на наказанията за системните нарушители на пътя. Висшият съдебен съвет подкрепя инициативата на близките на загинали при тежки пътнотранспортни произшествия за изменение на законодателството“, посочи Боян Магдалинчев, представляващ Висшия съдебен съвет, на среща с техни представители, цитиран от пресцентъра на съвета. 

 

Близките на загинали на пътя коментираха размера на предвидените наказания за извършители на многократни нарушения на Закона за движение по пътищата, за лица употребили алкохол или наркотични вещества, с нисък образователен ценз и показали безразличие към извършеното.

 

Магдалинчев акцентира на необходимостта от по-строги наказания, за тези, които нямат правилна оценка за постъпките си и извършват системни прояви. Според него обществото показва нетърпимост към подобни действия.

По данни на МВР през 2022 година по пътищата на страната са загинали 525 души. Регистрираните катастрофи са почти 6600. При тези инциденти са ранени над 8400 души.

 

През 2022 г. станаха редица тежки катастрофи, които предизвикаха обществен интерес, дебат в институциите и гражданското общество за мерките по пътищата. Някои от инцидентите бяха в София, допълва БТА.