Президентът: РСМ да докаже, че се бори срещу антибългарската кампания

Президентът Румен Радев заяви, че институциите на Република Северна Македония  не само трябва да докажат, че не са част от антибългарската кампания, но трябва да докажат и, че се борят срещу нея.

Той коментира изказването на македонския си колега Стево Пендаровски, в което той отправя обвинения срещу България и иска налагане на забрана за влизане на български евродепутат и някои политици.

 

"Сега разбирате защо толкова много се борих правата на македонските българи да бъдат защитени в Конституцията на тази страна и това да бъде задължително условие за започване начало на преговорите. Така че РСМ не е и започнала преговорите, тя още не е отворила вратата за стаята, където се водят тези преговори", каза държавният глава.

 

"Очаквам институциите на РС Македония да докажат не само, че не са част от антибългарската кампания - това вече не е достатъчно, крайно време е те да докажат, че се борят активно срещу тази кампания. И в нашия случай - бъдете сигурни, че ще бъдат активирани всички европейски механизми, така че на тази антибългарска омраза и истерия да се сложи край", добави той.