Предсрочните избори са на 2 април. Радев разпуска Народното събрание на 3 февруари

На 2 април ще са предсрочните парламентарни избори, обяви пред журналисти президентът Румен Радев. Държавният глава посочи, че ще разпусне Народното събрание на 3 февруари.

“Отчитайки техническите предизвикателства пред ЦИК, изборите ще бъдат на първата възможна дата, в която няма да има риска за машинното гласуване, за може да бъде спазен законът, който повелява, че всеки български гражданин трябва да може да избира - да гласува с машина или с хартия. Затова ще издам указ, с който ще разпусна НС на 3 февруари и насрочвам парламентарни избори на 2 април”, обяви президентът.

 

Държавният глава изрази надежда в оставащото време от работата си депутатите да се фокусират върху важните закони - антикорупционният, за контрола на главния прокурор и останалите закони от ПВУ, които са в напреднала фаза. 

 

ФрогНюз припомня, че до тук се стигна, след неуспешните опити да се състави правителство в рамките на 48-мото Народно събрание. Последен шанс имаха БСП, които обаче върнаха днес празна папка на държавния глава. Червените направиха опит за правителство като поканиха на лидерска среща всички партии. На разговори обаче се отзоваха камо от ГЕРБ, ДПС и “Български възход”, които направиха намек за съвместна работа в бъдещ парламент.

 

Останалите три формации – "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Възраждане", отказаха да участват в срещата и Нинова обяви, че левицата няма да предлага премиер.

 

За организацията на вота, който ще бъде по нови правила след промените на Изборния кодекс, бе необходимо и становището на Централната избирателна комисия, с които разговаря Радев. 

 

Държавният глава трябва да назначи и служебен кабинет. Неговият състав не е ясен, но преди дни стана известно, че служебен премиер ще остане Гълъб Донев.