ЕС изготвя ново предложение за Сърбия и Косово

Европейският съюз е изготвил ново предложение за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово с ясен график за действия. Това твърди високопоставен дипломат от Брюксел пред агенция "Ройтерс". 

Според източника проектопредложението е било изпратено и на двете страни вчера. Очаква се двете страни да постигнат окончателно споразумение след по-малко от година. 


През 2013 г. Белград и Прищина се ангажираха с диалог с посредничеството на Европейския съюз за разрешаване на дългогодишни въпроси, но все още е постигнат малък напредък. Косово остава едно от основните предварителни условия за присъединяване на Сърбия към ЕС.


Във вторник в Тирана президентът на Косово Вьоса Османи-Садриу и сръбският президент Александър Вучич заявиха, че остават на масата за преговори.


"Ние вярваме, че диалогът, воден от Европейския съюз и напълно подкрепян от Съединените американски щати, е единственият път към постигане на окончателно споразумение, което е съсредоточено върху взаимното признаване“, каза Османи-Садриу.


Тя също каза, че Косово ще кандидатства за членство в ЕС до края на годината.


Наскоро напрежението между Сърбия и Косово се появи отново, когато властите в Косово предприеха решение да заменят издадените от Сърбия регистрационни номера на автомобили в региони, където етническите сърби съставляват мнозинството, с такива, издадени от косовските власти.