Какво значи ”ядрен апокалипсис”?

САЩ и Русия продължават да си разменят заплахи за използване на ядрено оръжие. В четири украински региона днес приключват референдумите за присъединяване към РФ. Според мнозина целта е Русия да присвои около 14% от украинската земя и да оправдае инвазията си. Заплахата - ако Киев реагира, според руските закони Кремъл има пълното право да защити териториите си, дори с ядрено оръжие. Дмитрий Медведев днес отново размаха ядрената карта и заплаши, че Русия няма да иска разрешение за използване на ядрено оръжие и заговори за “ядрен апокалипсис”. Какво значи това?

Около 90% от ядрените бойни глави в света се държат от Русия и Съединените щати, които си остават най-големите ядрени сили в света. 

 

Ядреният апокалипсис, наричан още ядрен Холокост е теоретичен сценарий, при който има масова детонация на ядрени оръжия. Резултатът? Глобално унищожение и огромни нива на радиоактивни отпадъци. Такъв сценарий предвижда големи части от Земята да станат необитаеми поради ефектите от ядрена война, потенциално причинявайки колапс на цивилизацията и, в най-лошия случай, изчезване на човечеството.

 

Освен незабавното унищожаване на градове от ядрени взривове, потенциалните последици от ядрена война могат да включват огнени бури, ядрена зима, широко разпространена лъчева болест от радиоактивни отпадъци, а може би и временна (ако не и постоянна) загуба на много съвременни технологии поради електромагнитни импулси.

 

Проучвания от ранната епоха на Студената война предполагат, че милиарди хора ще преживеят непосредствените ефекти от ядрени взривове и радиация след глобална термоядрена война. Учени вярват обаче, че тя индиректно ще допринесе за заличаване на човечеството заради последствията върху околната среда и икономическия колапс.

 

Изчислено е, че сравнително малък ядрен обмен между Индия и Пакистан, включващ 100 оръжия с мощност от около 15 килотона, може да причини ядрена зима и да убие над милиард души.

 

Заплахата от ядрен холокост играе важна роля в масовото възприемане на ядрените оръжия. Той присъства в концепцията за сигурност на взаимно гарантирано унищожение  През 1970 г. в сила влиза Договора за неразпространение на ядрени оръжия (ДНЯО) - международен договор за ограничаване на разпространението на ядрени оръжия, материали, технологии и информация с потенциал за военно приложение. Към него са се присъединили 189 страни, пет от които са официално признати за ядрени сили: САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай.

 

Учените предполагат, че дори и да няма ответна реакция, ако Русия натисне ядреното копче, жертвите на подобно нападение ще са милиони и то в държавата, която е изстреляла ракетите. Звучи налудничаво, но това се дължи на това, което изследователите наричат ​​”обратно въздействие върху околната среда“: не непременно радиоактивни утайки (въпреки че да, има и такива), но сериозният спад на глобалните температури, когато гигантски облаци от сажди и дим се разпръскват в атмосферата , скривайки Земята от Слънцето в ядрен здрач.

 

Тази мъглива глобална болест ще увеличи тъмнината и ще намали валежите, ефективно отприщвайки катастрофална верига от ефекти върху селското стопанство и водеща до неизбежен масов глад.

 

Според изчисленията на изследователите, ако САЩ отприщят ядрен арсенал от 7000 бойни глави срещу други страни, обратният удар на околната среда ще изстреля около 30 трилиона грама сажди, за да задуши света – генерирайки пълномащабна ядрена зима, която ще умори от глад около 5 милиона американци. Една седма от тази бомбардировка – изстрелването на 1000 ядрени ракети по чужди цели – все още ще доведе до 12 трилиона грама сажди, което означава, че около 140 000 души в САЩ могат да очакват да умрат от липса на храна.


Едва когато мащабът на атаката бъде драстично намален, съпътстващият откат от екологичния удар няма да се равнява на ядрено самоубийство.

 

Джесика Вълчева