Осем общини под лупата на МОСВ и ЕС. Грозят ни глоби от десетки милиони евро

Осем общини попадат под радара на Министерството на околната среда и водите и Европейският съюз заради забавени мерки за общинските сметища. Страната ни може да плати глоба в размер на десетки милиони евро.

Това съобщи служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова.


Сред депата са тези в Дупница, Кърджали, Пирдоп и Велинград. Срокът за рекултивацията на общинските сметища изтича на 30 септември. Ако това не се случи, България може да бъде осъдена от ЕС. МОСВ вече се е срещнало с кметовете на въпросните общини и ще проверява какво се прави по темата всяка седмица.

 

“За съжаление, при неизпълнение санкциите, които грозят нашата страна са в колосални размери. Еднократна санкция се очаква в размер на 8-цифрена сума в евро и при всяко забавяне на ден също ще има наказание“, обясни Карамфилова.

 

Екоминистерството изостава при усвояването на над 200 млн. евро по Плана за възстановяване и устойчивост, съобщи още служебният екоминистър. Приоритетни казуси за ведомството ще са решаване на казуса със замърсяващите централи като тази в Гълъбово, както и окончателно решение относно проекта за изграждане на магистрала "Струма" в Кресненското дефиле. По думите й решението на нейния предшественик Борислав Сандов да спре строежа може да се окаже незаконно. 

 

“В рамките на 20 години са разгледани над 20 алтернативни варианта за изграждане на трасето. Нашата цел е в рамките на този кабинет, защото вие сами разбирате колко сложна е ситуацията, да можем да начертаем устойчив във времето план за действие, какво предстои и какви трябва да бъдат ходовете от възложителя", заяви Росица Карамфилова.