Васил Начев: Все повече ще се говори за “Газпром” - такива доставки не може да има, но ще привлекат внимание. Идват избори

Все повече ще се говори за “Газпром”, защото дори тези, които говорят, знаят, че няма как да се случи такава доставка. Те просто искат да привлекат вниманието на тези, които са “за” нещо такова. Това наблюдаваме. Влизаме все повече в предизборен период.

Това заяви пред bTV енергийният експерт Васил Начев. 

 

“Дали ще има достатъчно газ - мисля, че това зависи само и единствено от нас и подходът, който ще бъде приложен, както и до колко добър ще е мениджмънта по въпроса с газовите доставки. Има колебание, но се надявам, че разумът ще надделее. Няма място нито за политическо говорене, нито за еквилибристики или опити, чийто резултат тепърва да разбираме”, допълни той.

 

Според Валентин Николов, бивш директор на Българския енергиен Холдинг и на АЕЦ "Козлодуй" газ около Европа има и въпросът не е в цената, а в наличната инфраструктура. 


"Ако “Газпром” реши да намали доставките към Гърция, ще намалеят количествата за влизане в България", посочи Николов.


Според Начев при подобен развой слотовете в Ревитука ще бъдат ангажирани със задоволяване на гръцкия пазар, но ще останат около 50% от капацитета му, които ще бъдат свободни. 


"Въпросът е доколко нашите хора ще съумеят да проявят гъвкавост и съобразителност така, че да влязат в преговори за количества със съответната компания, която вече има резервация. Трябва да спрем да говорим за цена. Говорим за сигурност на доставките", допълни Начев.