Що е то музикален туризъм и има ли почва у нас?

Музикалният туризъм е доходоносна индустрия за много региони по света - привлича хора, които пътуват до нови места заради концерти, музикални фестивали и мащабни събития. Такива се организират на много места - Coachella в Калифорния, Glastonbury във Великобритания, Lollapalooza в Чикаго, Tomorrowland в Белгия, Exit в Сърбия и още… В България обаче точно такива мащабни събития не се организират. Поне не толкова масово и грандиозно. А могат да привлекат страшно много туристи.

За такъв тип концерти пътуващите меломани харчат луди пари - самолетни билети, хотели, престой… Инвестират и в местната икономика - ресторанти, магазини, сувенири. Дори газ, ако пътуващите имат личен автомобил или са наели такъв. И това е причината много държави да разберат, че концертният туризъм би могъл да развива сектора с много по-големи темпове от това да предлагаш ваучери на туристи за престой на морето, например. 

 

Невъзможно ли е на нашите ширини? 

 

Изобщо. Първо - такива фестивали се провеждат около България. Например Exit в Сърбия - летен фестивал в Нови Сад, който се провежда от 2000 г., печелил е няколко пъти големи фестивални награди.

 

Фестивалът е основан през 2000 г. в Нови Сад, Сърбия като студентско движение, борещо се за демокрация и свобода в Сърбия и на Балканите. След общите избори в Югославия през 2000 г. Exit  се мести от от градския университетски парк в Петроварадинската крепост в същия град през 2001 г. Въпреки това социалната отговорност все още е ключов аспект на фестивалните дейности.


През 2006 г. The Observer включва фестивалът в списъка си с 25-те най-добри преживявания по време на пътуване. The Guardian го включва в "12-те най-добри пътувания за 2008 г.". Международното издание на CNN, CNN World Fiesta, включва Exit в списъка на деветте най-добри музикални фестивала в света през 2011 г. През 2018 г. BBC News отбелязва Exit като един от най-големите музикални фестивали в света, който е домакин на повече от 200 000 души от 60 страни.


През юни 2019 г. Forbes публикува статия, в която се твърди, че "Благодарение на предстоящия фестивал EXIT, Сърбия вече е нова гореща фестивална точка, която си заслужава вниманието“.

 

Преди месеци в Румъния приключи фестивалът Electric Castle, който привлече групи като Twenty One Pilots.


Концерти с голям мащаб също имат своята традиция у нас. В страната ни зали и стадиони са пълнили Лепа Брена, Metallica, AC/DC, Aerosmith, Роби Уилямс, Роджър Уотърс, Bon Jovi, Мадона. През 2022 г. у нас пристигнаха Placebo и.. Arctic Monkeys. 


"Маймуните" избраха Балканите за началото на турнето си, а новината за идването им предизвика доста голям фурор у нас. Билетите се разпродадоха за минути, а огромният трафик на платформата за продажба в интернет доведе до куп сривове и много изхабени нерви от страна на потребителите. Но в крайна сметка концертът в Бургас се случи. Преди няколко дни в морския град се стекоха хиляди хора - някои от България, но други и от чужбина. В тълпата имаше англоговорящи, рускоговорящи, а съседните курорти се пръскаха по шевовете от туристи и то не само заради разгара на летния сезон. 

 

Днес приключва тридневния рок фестивал във Варна.

 

В края на юли у нас забиха майсторите на фламенкото "Джипси Кингс" по време на Spice Music Festival в Бургас. Освен тях на сцената излязоха Шаги, Араш.

 

Ежегодно у нас се провежда Франкофоли в Благоевград. През годините на сцената му са стъпвали изпълнители като Imany, Parov Stelar, LP.

 

Такива събития привличат огромен брой туристи в страната ни. Изглежда България не е никак непривлекателна за изпълнители от световна величина, а освен всичко това носи и само позитиви - страната ни влиза в световните новини като спирка на големи изпълнители и не берем срам пред чужденците само заради изказвания на родни политици със спорна репутация. 

 

Джесика Вълчева