ЕС помага на Украйна с микс от грантове и заеми

Ново проектопредложение на Европейската комисия ще предостави 8 милиарда евро финансова помощ на Украйна чрез комбинация от грантове и заеми, казаха двама служители на ЕС пред брюкселското издание ”POLITICO”.

ЕС ще изплати до 5 милиарда евро като дългосрочни заеми, привлечени на фона на гаранции, предоставени от страните от ЕС, според техния принос в бюджета на блока. Лихвените плащания ще бъдат субсидирани от бюджета на ЕС. Останалата сума - около 3 милиарда евро, ще бъде предоставена като грантове.


Новото проектопредложение идва, след като Германия отказа да предостави гаранции за подкрепа на до 9 милиарда евро заеми за Украйна. Берлин твърди, че безвъзмездните средства са по-подходящи за подпомагане на Киев, който вече е силно задлъжнял.


Тази позиция накара Италия и Франция, които също предоставиха двустранна помощ, също да повдигнат въпроси, принуждавайки Комисията да се върне към чертожната дъска. Ситуацията стана още по-напрегната на фона на острите критики от страна на президента на Украйна Володимир Зеленски, който заяви, че ЕС се бави значително.


"Всеки ден и по различни начини напомням на някои лидери на Европейския съюз, че украинските пенсионери, нашите разселени лица, нашите учители и други хора, които зависят от бюджетните плащания, не могат да бъдат държани заложници на тяхната нерешителност или бюрокрация. Такова изкуствено забавяне на макрофинансова помощ за нашата държава е или престъпление, или грешка и е трудно да се каже кое е по-лошо в такива условия на пълномащабна война“, каза Зеленски.


Още през май лидерите на ЕС обещаха да предоставят "до 9 милиарда евро“ макрофинансова помощ на Киев. Но досега Комисията е успяла да изплати само 1 милиард евро под формата на заеми, обезпечени от бюджета на ЕС.


Предизвикателствата пред Комисията са как да финансира гаранцията от 70 процента, от която се нуждае, за да набере средства на пазарите, тъй като собственият й бюджет е изчерпан. 


Въпреки че все още няма график, Комисията се стреми да получи одобрение от Европейския парламент и страните от ЕС през септември, така че изплащането да може да започне през октомври.