Зарков: Имаме мисия и тя не е да се тръшкаме, а да работим

Няма преднамереност в действията на служебното правителство, категорично заяви пред bTV министърът на правосъдието Крум Зарков. Той посочи, че кабинетът на Гълъб Донев има мисия “не да се тръшка, а да работи”, за да овладее кризите и следващо НС да влезе “с летящ старт”.

Със сгрешени имена били подадени документите за вписването на новия надзорен орган на компанията, която ще оперира интерконектора с Гърция. Те са били подадени към Агенцията по вписванията. 

 

“Става дума за грешка, а не за преднамереност и Агенцията по вписванията няма какво друго да направи”, подчерта Зарков. 

 

Вчера и от Министерството на енергетиката измиха ръцете си с Агенцията по вписванията като посочиха, че няма такъв протокол и решение на служебния енергиен министър Росен Христов за отмяна на решението за новия състав на Надзорния съвет на компанията, сертифицирана за оператор на гръцката връзка. В социалните мрежи обаче вече циркулира такъв документ, а под него стои именно подписът на Христов. 

 

А иначе - една от големите задачи пред ръководеното от Крум Зарков министерство е да подготви законопроектите, “за които толкова много се говореше”. Най-важните са свързани с Плана за възстановяване. По думите му сега е моментът, в който България да се подготви и да бъде пълноправен член на Шенген.

 

Зарков коментира и въпроса с вътрешното противоборство в редиците на БСП и провелия се вчера Национален съвет на левицата заради назначаването на трима служебни министри от БСП - Крум Зарков, Весела Лечева и Явор Гечев. На него бе взето решение левицата да се разграничи от тримата. 

 

“Става дума за едно неразбиране или недоразумение, меко казано което ме учудва, защото го чувам от хора, които имат голяма политическа грамотност. Някои от тях са юристи. Служебното правителство се различава от редовното от това, че то не е партийно – няма нужда някой да казва, че не носи отговорност за хората в него, тъй като така е по дефиниция, дори бих казал по Конституция, президентът се нагърбва с тази роля. Член съм на БСП и ще остана такъв”, посочи Зарков.

 

Той определи реакцията на БСП като “буря в чаша вода”.