Нейнски: Виждаме сигнали, че служебното правителство иска близост с Кремъл

За съжаление виждаме сигнали, че служебното правителство иска да се сближи с Русия. Очаквано беше изгонването на 14 български дипломатически служители от Русия. Този ход беше значително по-ограничен от очакваното - Елеонора Митрофанова призоваваше за скъсване на дипломатическите отношения.

Това заяви пред bTV бившият външен министър Надежда Нейнски. 


"Русия се опитваше да възпрепятства желанието на България да влезе в НАТО, намесвала се е нееднократно във вътрешнополитическия живот у нас и тази политика продължава. Нищо ново не се случва, продължава си политика на намеса. Русия иска да има нов световен ред, да се върнат зоните на влияние и очевидно припознава България и Балканите като част от своите зони на влияние", посочи още Нейнски.


Според нея очевидно е, че Москва се стреми да създава политическо и икономическо напрежение не само у нас, но и в цяла Европа.


Нейнски бе категорична - Русия и "Газпром" са тези, които са спрели доставките на газ за Европа, а не обратното. Тя определи това като "наказателна акция" спрямо няколко държави, включително и България. 


"Това показа ненадеждността на “Газпром” като доставчик. Използва се като инструмент за натиск върху държавите, които се считат за “непослушни”, посочи Нейнски. 


Тя призова да бъде сертифициран интерконекторът с Гърция и да се търсят нови доставчици на газ.