Скандал разтресе стола на Мицотакис в Гърция

Двама висши служители на гръцкото правителство подадоха оставки в петък на фона на нарастващия натиск върху администрацията на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис заради скандал, при който телефонът на опозиционен лидер е бил подслушван.

Генералният секретар на правителството Григорис Димитриадис, главен помощник и племенник на Мицотакис, се оттегли, последвано от оставката на шефа на Националната разузнавателна служба на Гърция (EYP) Панайотис Контолеон, след като беше обвинен в неправомерни действия от кабинета. 


Двойната оставка последва разкритията, според които е имало опит за хакване на мобилния телефон на евродепутата Никос Андрулакис с шпионски софтуер на име Predator. Андрулакис е лидер на третата по големина партия в гръцкия парламент. Смята се, че има две отделни подслушвания на мобилния телефон на депутата. Някои служители казват, че той също е бил законно подслушван от агенти на гръцкото разузнаване след искане от съюзническа държави поради връзките му със "сенчести лица, действащи от името на китайските интереси“.


Андрулакис не беше единственият човек, чийто телефон беше подслушван в разразилия се скандал.


Ръководителят на разузнаването призна, че на 29 юли по време на закрита парламентарна сесия, службата му е шпионирала гръцкия финансов журналист Танасис Кукакис – наблюдение, разкрито за първи път от Reporters United – по искане от друга държава, казаха няколко депутати, присъстващи на сесията, пред POLITICO. Представители на гръцкото правителство отричат. 


Друг репортер от Inside Story разкри, че телефонът му на по-късен етап също е бил подслушван от шпионски софтуер Predator.


Софтуерът Predator може да предостави пълен достъп до всичко на хакнатия телефон - от криптирани данни и камера до микрофон. 


Правителствени служители сега казват, че телефонът на Андрулакис е бил шпиониран при законна процедура за подслушване, но кабинетът на Мицотакис казва, че министър-председателят не е знаел за това и е щял да го спре.