Напрежение между Израел и Газа. Поне 10 палестинци - убити при удар от Тел Авив

Сред загиналите при израелските удари е лидерът на палестинската групировка "Ислямски джихад" Тайсир Джабари. Израел каза, че ударите са последвали "непосредствена заплаха от "Ислямски джихад". 


Петгодишно момиченце в Газа също е починало, казаха местни здравни служители, а десетки други са ранени.


Повечето от изстреляните от Ивицата Газа ракети са били прихванати от израелския противоракетен щит "Железен купол", но сирените звучаха в редица израелски градове през цялата нощ. 


Израелските отбранителни сили (IDF) съобщиха, че са възобновили ракетните удари срещу множество позиции на бойци в Газа, продължавайки атаките до ранните часове на събота сутринта.


Размяната на огън през нощта бележи най-сериозната ескалация на напрежението от 11-дневната война през май 2021 г., при която загинаха повече от 200 палестинци и дузина израелци, преди да бъде договорено прекратяване на огъня.


Съобщава се, че Египет, който е действал като посредник между двете страни в миналото, отново предлага да действа като посредник в опит да предотврати по-нататъшна ескалация. Властите в Кайро се подготвяха в събота да приемат потенциална делегация от представители Палестина като част от този процес, съобщиха медии в Египет.