Путин на срещата с Ердоган: Европа трябва да благодари на Анкара за ”Турски поток”

"Турски поток" е една от най-важните газови артерии в ЕС и Европа трябва да благодари на Анкара за безпроблемните газови доставки. От всичките ни канали за доставка на нефт и газ само "Турски поток" работи ритмично, без никакви прекъсвания.

Това заяви след срещата си с турския президент Реджеп Ердоган руският държавник Владимир Путин. Двамата разговаряха в Сочи - първият път, в който лидер на държава от НАТО отива на посещение в Русия след инвазията в Украйна. 

 

Разговорите идват на фона на високо напрежение между Запада и Москва и сериозна енергийна криза в цяла Европа заради спрените или намалени доставки от страна на “Газпром”. Обвиненията към Путин и Русия са в “енергиен шантаж”. 

 

Путин благодари на колегата си и за решаването на казуса с износа на зърно от Украйна и каза, че се надява на подписването на нов двустранен търговско-икономически меморандум. Реджеп Ердоган изрази надежда за отварянето на нова страница между Анкара и Москва във всички направления - икономика, енергетика, туризъм.