Гълъб Донев: Газ има до август. Ще търсим всички сигурни възможности за доставки

Това заяви пред Българската национална телевизия служебният премиер Гълъб Донев. 

 

“Това, което се говори, че интерконекторът с Гърция ще бъде готов , защото той ни гарантира доставката на азерския газ. Има много неща, които трябва да бъдат извършени, които за тези 7 месеца не са били приключени - нямаме акт 15, да не говорим за акт 16. говори се за отмяна на надзорния съвет за интерконектора - тази отмяна е във връзка с това, че са допуснати грешки в имената на надзорния съвет. Отменя се, за да бъдат правилно написани имената", посочи Донев. 

 

От “Капитал” съобщиха, че на практика енергийният министър Росен Христов е затворил страницата с доставката на азерски газ заради отмяната на решение на предишното ръководство да се промени структурата на управление на “Ас Си Джи Би” - компанията, която оперира интерконектора. 

"Ще търсим източници за диверсификация за доставките на газ в България с цел намиране на цялото нужно количество, включително и за бизнеса. 1/3 от количеството не е покрито, а 7-те танкера, за които се говори - е само оферта", добави той. 

Бившият вече енергиен министър Александър Николов обаче категорично посочи, че не става дума за оферта, а за ангажимент и рамков договор. 

Твърдението за въвеждане на извънредно положение, появило се в публичното пространство той определи като “меко казано несериозни”. 

За смяната в НАП той се аргументира с отчета й и приходите и анализите и прогнозите, които не съответствали на реалната ситуация в страната. Мотивите за смяната на Румен Спецов са чисти и изрядни, категоричен е премиерът.