Енергийното министерство: Не е блокирана газовата връзка с Гърция

В позиция ведомството, което в момента се управлява от Росен Христов заяви, че не отговарят на истината твърденията в публикация на “Капитал”, че именно служебният министър е затворил вратата за азерския газ с отмяната на решение на предишното ръководство да се промени структурата на управление на “Ас Си Джи Би” - компанията, която оперира интерконектора. 

 

Припомняме, че решението за сертифицирането на "Ай Си Джи Би" като независим преносен оператор - едно от последните изисквания, за да започне въобще преноса на газ по интерконектора, бе взето в средата на миналия месец от енергийните регулатори на София и Атина. За да влезе в сила тази сертификация има условие - да се промени структурата на управление на дружеството от едностепенна на двустепенна - с надзорен и управителен съвет. 

 

На 3 август - в първия ден след назначението си, служебният министър Росен Христов е взел протоколно решение, с което въобще отменя въпросното решение за одобряването на Надзорен съвет на "Ай Си Джи Би". 

 

“Заявяваме категорично, че енергийният министър Росен Христов по никакъв начин не е отменял назначенията в „Ай Си Джи Би“ АД. Няма нито заповед, нито протоколно решение за спиране на вписването. Отказът за него е от Агенцията по вписванията и е мотивиран с предписания, които трябва да се изпълнят. Сред тях са неизпълнени административни изисквания и липсващи задължителни документи като решение на националните регулаторни органи за одобрение на взетите решения”, добавят от МЕ. 

 

Те подчертават, че предписанията включват и отстраняване на фрапиращи правописни грешки в изписването на името на новия член на УС на дружеството. Става дума за Георгиус Сатлас. Заради изписването на името му започва процедурно мотаене. 

 

“Подчертаваме, че цялата документация по двата опита за вписване е изготвена и внесена на 29 юли 2022 г. – ден преди крайния срок и три дни преди встъпването на служебното правителство”, уточняват от министерството.


“Нееднократно и президентът, и сегашният премиер заявиха, че диверсификацията е основен приоритет за енергийната стратегия на България. В тази връзка категорично заявяваме, че новото ръководство на Министерство на енергетиката не само не блокира новата газова връзка с Гърция, а напротив – влага всички ресурси за бързото отстраняване на многото недостатъци и забележки, които получихме в наследство. За последните денонощия целият процес е на ръчно управление”, допълват от там.