Да участваш в Рали Дакар и ”Междузвездни войни” в Тунис

Тунис може да предложи не само красиви плажове и курорти на световно ниво, но и приключения в пустинята, които остават без дъх престрашилите се да опитат.

Като едни истински приключенци колегите от Професия турист се качваме на джипове и тръгваме по трасето на Рали Дакар. Началната и крайната точка на ралито, както и самият му маршрут, варират през годините поради политически, икономически и други причини. Случвало се е маршрутът да бъде променян или етапи да бъдат отменяни броени дни преди старта или дори по време на самото състезание. Първото издание на ралито се провежда през 1979 г. от Париж до Дакар. През 2008 г. поради заплахи от терористични нападения ралито е отменено. От 2009 ралито се провежда в Южна Америка.

 

Емоцията от тази луда надпревара не може да се сравни с нищо. Спускаме се от стръмни пясъчни дюни, катерим се по каменни образования, а гумите на джипа ни непрекъснато се носят от пясъка. Застанали на ръба на дюните, адреналинът ни се вдига, а страхът, че ще се обърнем кара сърцето ни да бие лудо. Но водачите ни са опитни и специално обучени да карат в пустинята и по този маршрут. Емоцията е неописуема.


.

Изведнъж спираме на ръба на ужасно стръмна пясъчна дюна. А пред нас се разкрива удивителна гледка. Долу, в подножието, се е сгушило малко призрачно селце. Това всъщност са декорите от филма „Междузвездни войни“. Верните фенове на филма потръпват, виждайки тази гледка. Това е планетата Татуин,  включена във всички филми, с изключение на „Империята отвръща на удара“. Сцените на Татуин са заснети около град Татауин в Тунис, откъдето е взето и името.

 

Пустинята постепенно преминава в странна равно като тепсия околност. Оказва се, че сме по средата на Солено езеро. Отдавна е пресъхнало, но все още могат да се видят маркерите, означавали някога пътя на лодките. Въпреки, че е пресъхнало, това е и най-опасният район за преминаване. Крие много подвижни пясъци и блатни участъци.

Температурите тук достигат до 50 C° и през по-голямата част от годината езерото е напълно пресъхнало. Наричат го Марсиански пейзаж и не случайно тук са заснети сцени от филма ”Междузвездни войни”. Изпечената от слънцето повърхност е покрита с твърда кора сол, а самата почва има ярък червен цвят, поради високото съдържание на желязо.

От тук можете да си купите един от най-красивите сувенири - пустинна роза.


.

Изключително красиви каменни образувания, получили се от пясъка и солта. Има и препарирани скорпиони и змии. А фурмите тук са невероятно вкусни.

 

Около соленото езеро, заради високите температури и отражението на слънчевите лъчи в солта, се наблюдават и много миражи. Може да видите вода там, където няма такава. Тези явления не могат да се заснемат с камера и фотоапарат. Дори и да успеете, то няма да има нищо общо с това, което виждате.

 

Заради неповторимата си природа, в Тунис са заснети много известни филмови продукции. Продължаваме към оазис Чебика, където е сниман „Английският пациент“. След километри равно дъно на соленото езеро и назъбени голи планини, пред нас изниква буйна зеленина и хиляди палми. Навлизаме навътре по тесни улици, прокарани между гъсто прораслите дървета. Казват, че тук има над 300 000 финикови палми.

 

Има и къщи, в които можете да останете да нощувате, направени от скала или глинени тухли. Планините наоколо не изглеждат толкова привлекателни, но когато се качим на върха им, се открива невероятна гледка към оазиса, пустинята и градчето.

 

Промушваме се през тесни процепи в скалите, за да отидем до другата страна на оазиса. Обособените пътечки водят към водопад и малко езерце. Странно е в сърцето на пустинята, насред сурова природна картина, да изникват такива райски местенца.

 

Оазисът е малко парченце земя с растителност в пустиня, в което обикновено се намира извор на вода. Местонахождението на оазисите е от критично значение за търговията и транспортните пътища в пустинните райони. Керваните пътуват от оазис на оазис, за да си почиват и попълват запасите си от храна и вода. Затова политическият и военен контрол над някой оазис често означава контрол над търговията по пътя.

 

Всичко това можете да видите в предаването Професия турист или да преживеете с програмите на ЕКВАТОР. Разходката ни в пустинята продължава и следващият път, когато ще отидем на гости на берберите.