Димитър Аврамов: Общуването изисква тон, който да свали напрежението, а не да го качва

Това каза по БТВ политологът Димитър Аврамов относно изказванията на премиера Кирил Петков. 


В Българската политика няма невинни. Вероятно президентът е допуснал комуникационни грешки. Но това не прави подхода на премиера правилен. Общуването изисква тон, който да свали напрежението, а не да го качва. Те трябва да забравят, че не са в качеството си на частна фирма в бизнеса. Не можеш да рускуваш за това, че ти е писнало в личен план. Пълни сме с лоши навици и комплекси. Вместо да развиваме политическия си капацитет, ние го бутаме надолу.  


ГЕРБ прави политическа реалност. Сериозна партия, но тя управлява 12 години, те са управлявали ресорите десетилетия. Политическият разговор е сбъркан, покачването на напрежението е излишно. Вчера имахме правителства криза, днес сме на ръба на парламентарна криза. Ако няма доверие в правителството, отиваме на избори. Но ако хората видят, че НС не може да работи, а това е техният орган, това е огромен проблем. 


Страхувам се, че нивото на отчуждение и отказ на постигане на съгласие се увеличава. Може да стигнем до нежелан сценарии - чешко предложение за разрешаване на политическата криза, която сме забъркали тук. Нищо непоправимо няма. Никой не е в добра ситуация.