Илиян Василев пред Фрог: ИТН беше бомба и тя гръмна. Нещата ще се влошат радикално, но ще излезем по-силни

Забравихме, че в управлението има бомба и тя заложено и планирано гръмна. Прогнозата ми е толкова негативна, че дори не искам да я споделям. Те не само свалиха правителството, а не влизат и на събранията. Виждаме в момента много, много мъка и проблеми напред. Забравете еднозначно за еврофондовете. Общо взето като в бурно море сме и няма капитан. Пият шампанско в Кремъл. От тук нататък до изборите нещата в България ще се влошат значително и радикално. Ние като социален организъм преживяваме едно изключително остро възпаление, от което ще излезем по-силни.

Това заяви в интервю пред ФрогНюз Илиян Василев. 

 


Повод за коментара му е вчерашния вот на недоверие, който доведе до сваляне на правителството на Кирил Петков. Искането бе внесено от ГЕРБ и получи подкрепата на ДПС, "Възраждане" и бившият вече коалиционен партньор в кабинета "Петков" - ИТН.



Ето и цялото интервю: 

Господин Василев, очакван ли беше вчерашния развой при гласуването на вота на недоверие и какво показва на обществеността това за политическата сцена у нас? 


Случи се това, което беше заложено като резултат още на предишните избори. Възприехме сякаш желаното за действително. Имахме нагледния пример на това какво правят “Има такъв народ” на изборите с гласоподавателите, които искат промяна - тя ги опитомява, отнема енергия. Руши деструктивно. Случи се точно това и го приехме. Забравихме, че в управлението има бомба и тя заложено и планирано гръмна. 

Тоест “Има такъв народ” е създаден с цел проект? 


Напълно. Целият преход е преизпълнен с примери за такива партии - отровни двойници, които манипулират вота, превръщат го от енергия на отрицание и протест във вот за статуквото. Това е цял занаят. Има поредица от такива партии. ИТН ще изчезнат, ще дойдат нови. За голямо съжаление хората са наивни, доверчиви. Загубихме повече от година с това. Сега вече проектът му свърши.

Казахте, че бомбата е вече гръмнала. Какви са последствията от тази експлозия?

 

Прогнозата ми е толкова негативна, че дори не искам да я споделям. Те не само свалиха правителството, а не влизат и на събранията. Мислих си, че някаква логика има в това - да покажат как са по-добри, да изземат инициативата, да има бюджет за пенсии, хората да имат пари, да свършат позитивна работа. Не. Те още се сърдят и стоят отвън. Свалиха правителството… какво повече да направят от това? Ние отново работим с ГЕРБ и ДПС. Другите са производни - “Възраждане” е проект на ГЕРБ-ДПС, ИТН - основно на ДПС. 


Виждаме в момента много, много мъка и проблеми напред. Забравете еднозначно за еврофондовете. Законите не могат да се приемат. Няма кой. 


По-лошо от това - България е блокирана в центъра на война, в центъра на криза, на всякаква турбулентност. Пият шампанско в Кремъл. 

Тоест подозренията за дългата ръка на Кремъл са напълно оправдани? 


Не е подозрение. 30 години го работят този модел. Имат момчета тук. Кремъл владее нещата и процесът е на възпроизвеждане на тези хора. Имаме олигарси, бизнесмени и разни юнаци тук, които си мислят, че имат претенцията да ни управляват, но те зависят от корупционния модел, внесен от Кремъл. Партии, които са отровни двойници, антуражи, кохорти, които не работят.


Българите трябва да разберат - битката в момента е между тези момчета и момичета, които работят и си изкарват честно хляба и между брокерите, които искат да живеят на гърба на народа като посредничат между публичните ресурси и тези, които ги получават като им ги отнемат. Корупция. 

Прогнозирахте, че ситуацията за обществото ще се влошава, но какво ни очаква на политическата сцена? По всяка вероятност ще се стигне до избори, защото няма изгледи проучвателните мандати да успеят в момента. Какъв обаче ще е изходът от нов парламентарен вот според вас? Има множество хипотези - че “Възраждане” ще спечелят повече гласове, че ще има отлив от “Продължаваме промяната”, но и тъкмо обратното, къде ще отидат разочарованите от “Има такъв народ”... Какво ще се случи? 


Общо взето като в бурно море сме и няма капитан. Но няма да се удавим. Прогнозата ми е оптимистична и ще ви кажа защо - от тук нататък до изборите нещата в България ще се влошат значително и радикално. Тези, които предизвикаха трусовете вчера, ще платят сметката на изборите. Те разчитат на примитивната политология, при която хладилникът прави гласа. Този път не са успели, защото те първо вчера възродиха целия кошмар, накарал хиляди да протестират през 2020 г. Пеевски се появи, за да покаже, че той организирал свалянето на правителството. Бойко се крие в Банкя като плъх и не смее да излезе и да поеме отговорност за кашата, която е забъркана. Какво ще предложат на избирателите? Че могат? Какво могат? Да пречат, да блокират… Ще предложат на мястото на Никола Минчев нова Цецка Цачева или Цвета Караянчева, полуфабрикат от ИТН? 


Ние в момента като социален организъм преживяваме едно изключително остро възпаление, от което ще излезем по-силни.


интервю на Джесика Вълчева