Русия забрани на починалия Маккейн да влиза в страната

Русия включи сенатор Джон Маккейн в новия списък на американците, на които е забранено да влизат в Русия, въпреки че той е мъртъв от 2018 година.

Руското външно министерство пусна в събота нов списък със санкции, насочени срещу близо 1000 американски граждани в отговор на подкрепата им за Украйна след инвазията на Русия. Списъкът е публикуван за първи път от The Washington Post.

Сред посочените са законодатели, технически ръководители, журналисти и холивудски актьори, допълва "Евроком".

 

Но дори мъртви хора се появиха в списъка, включително Маккейн, който почина от рак на мозъка през 2018 г. По време на престоя си в Сената Маккейн беше един от най-яростните републикански критици на Русия.

 

След военната намеса на Русия през 2014 г. в Украйна той се застъпи силно за помощ за Украйна и призова САЩ да засилят санкциите си срещу Русия.

 

„Мисля, че трябва да променим цялата си връзка с Владимир Путин“, каза Маккейн пред NPR през март 2014 г., описвайки Путин като „полковник от КГБ, който е отдаден на възстановяването на Руската империя“.

 

Живите политици, които бяха посочени в списъка със санкции, включват председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, лидера на мнозинството в Сената Чарлз Шумър, лидера на малцинството в Камарата на представителите Кевин Маккарти и бившия държавен секретар Майк Помпео, пише The Post.