”Дейли мейл”: Маймунската шарка връща ограниченията като при COVID

Европейските страни ще бъдат приканени да приготвят имунизационен проект за справяне с необикновената зараза от маймунска едра шарка, а международните здравни ръководители обмислят ограничавания за пътешестване, оповестява „ Дейли Мейл “.

Днес здравните ръководители на Европейски Съюз разгласиха оценка на риска, посредством която ще посъветват държавите-членки да приготвят стратегия за въвеждане на ваксини, с цел да се управлява разпространяването. Не съществува ваксина против маймунска едра шарка, само че имунизацията против дребна шарка, която е била предлагана до изкореняването на вируса преди повече от четири десетилетия, е 85% ефикасна за прекъсване на зараза с маймунска едра шарка.


Стратегията, известна като " кръгова имунизация ", включва слагане на инжекции и наблюдаване на всички лица наоколо до инфектиран човек, с цел да се сътвори буфер от ваксинирани хора, които да лимитират разпространяването на заболяването. Експертите предизвестяват, че страните могат да вкарат ограничавания за пътешестване, с цел да управляват разпространяването на заболяването, в случай че Световната здравна организация (СЗО) разгласи епидемията за изключителна.

 

Поради сходството си с вирусите на едрата шарка, антителата, създадени против този вирус, обезпечават кръстосана отбрана. САЩ към този момент се запасяват с тези ваксини за в бъдеще, като са поръчали 13 млн. ваксини на стойност 299 млн. $. Това се случва, откакто ръководителите на СЗО са били осведомени за 92 доказани случая до събота и 28 подозрителни инфекции, множеството от които са били открити в Европа. Истинският брой на случаите обаче ще бъде неведнъж по-висок, защото водещи учени предизвестяват, че предаването на инфекцията в общността значи, че част от разпространяването неизбежно остава неусетно. Непропорционално огромен е броят на случаите при гейове и бисексуални мъже.


Обикновено маймунската едра шарка се среща единствено в Африка, само че този месец вирусът е открит в най-малко 15 страни, в това число Съединени американски щати, Франция и Испания. Снощи Аржентина стана последната страна, която разгласи, че ревизира хипотетичен случай. Служител на здравната работа заяви, че лице със признаци на маймунска едра шарка живее в Буенос Айрес и е в изолираност, до момента в който се вършат проучвания. В Испания, където са регистрирани 30 случая на тропическия вирус, множеството от тях са свързани с една " сауна " в Мадрид. Фестивалът на гордостта на Канарските острови, който се организира сред 5 и 15 май и се посещава от 80 000 души от Англия и цяла Европа, също се проверява, откакто беше обвързван с многочислени случаи на маймунска едра шарка в Мадрид, Италия и Тенерифе. В Белгия три случая са свързани с огромния култ фестивал в Антверпен, който се организира от 5 до 8 май. Организаторите обявиха, че има " учредения да се допуска, че вирусът е бил импортиран от гости от чужбина на фестивала след неотдавнашни случаи в други страни ".


От петък в Обединеното кралство има 20 случая на маймунска едра шарка, само че доктор Сюзън Хопкинс, основен медицински консултант на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, съобщи, че чиновниците откриват още случаи " всекидневно ". Първият пациент се е завърнал от Нигерия, където сходният на дребна шарка вирус е ендемичен. Нито един от другите случаи не е обвързван с пътешестване, което допуска, че има предаване на вируса на общността. Съобщава се, че един от случаите е малко дете, което се намира в интензивното поделение на лондонска болница. Експертите предизвестиха, че може да се стигне до връщане на рестриктивните мерки за пътешестване, въведени по-рано, с цел да се ограничи разпространяването на новите разновидности на Covid.