Иран се зарича да си отмъсти заради убийството на полковник в Техеран

Президентът на Иран обеща да си отмъсти, след като полковник от мощния Корпус на гвардейците на Ислямската революция (IRGC) беше застрелян в Техеран в неделя. Двама въоръжени мъже на мотоциклет откриха огън по Саяд Ходай, докато той слизал от колата си пред дома си, съобщават държавни медии.

„Призовавам служителите по сигурността да разследват сериозно престъплението и не се съмнявам, че отмъщението на престъпниците за чистата кръв на този почтен мъченик е неизбежно“, каза той.


Говорителят на IRGC Рамазан Шариф каза, че „мъченичеството" на полк. Ходай ще засили решимостта му да „защити сигурността, независимостта и националните интереси и да се изправи срещу враговете на иранската нация"

 

Иранската държавна информационна агенция Irna съобщи, че полковник Ходай е бил прострелян с пет куршума, докато слизал от колата си в източен Техеран около 16:00 часа местно време в неделя.

 

Irna не предостави подробности за ролята на Ходай в силите Кудс, въпреки че той беше наречен "защитник на светилището" - термин, използван за описване на ирански военен персонал и подкрепяни от Иран бойци на милицията, действащи в Сирия или Ирак.

 

САЩ обвиняват силите Кудс, че въоръжават, финансират и обучават терористични групи в Близкия изток, че са отговорни за смъртта на стотици американски войници в региона и в заговор на много атаки другаде. Те определят както IRGC, така и силите Кудс за терористични организации.


През януари 2020 г. САЩ убиха главния командир на силите Кудс, генерал Касем Солеймани, при удар с безпилотен самолет в столицата на Ирак Багдад.


Израелските медии съобщиха в понеделник, че полк. Ходай е участвал в планирането на атаки срещу израелски и еврейски цели по целия свят, без да посочват източниците си.