Даниел Смилов: Мониторинг за гл. прокурор Гешев бяха изборите миналата година

По темата с исканата оставка на главния прокурор и предлагания от Иван Гешев одит, който ЕК да извърши на работата на специализираното правосъдие, Даниел Смилов посочи: „Ако не е чисто пиар ход, то е някакъв ход да се печели време. Г-н Иван Гешев не вижда аргументите за своята оставка и търси някакъв мониторинг. Този мониторинг беше вече проведен - миналата година имахме три парламентарни избора и един президентски.

Те бяха спечелени от мнозинства, които са убедени, че той не си върши работата.“

 

„Жалко е, че 30 години след началото на прехода не успяваме да създадем независими институции, които да действат в публичен интерес, без да има съмнения в някакъв партизански уклон, който те следват.“ , каза още пред БНР политологът, програмен директор на Центъра за либерални стратегии.


„България не страда толкова от масово, широко разпространена корупция на ниските нива. И това го има, но това, което е по-притеснително в България, е безнаказаност на хора, които са на високи постове и които минават под или над радарите на институциите, които трябва да се грижат за тях“, коментира Смилов в предаването „Преди всички“.

 

Според него не може да се говори за война между институциите, а за напрежение между важни фронтове. Такъв тип напрежения водят до впечатления у гражданите, че институциите се занимават повече със себе си, отколкото с реалните им проблеми.

 

Относно механизмите на европейски мониторинг спрямо страната ни Смилов посочи, че „малко е трудно да се постигне нещо повече от това, което се прилага спрямо България“.

 

Във връзка с институционалните промени и реформи, заявени от управляващите доц. Смилов изтъкна, че има политическо мнозинство, което стои зад това, остават технологично време и процедури, но истинското предизвикателство ще дойде после, когато ще се мерят реалните резултати.

 

„Да се смени атмосферата, духът, начинът на работа в тези институции, което ще отнеме малко повече време, но е реалният резултат, който би трябвало да преследваме.“, смята политологът.