Лавров: Русия няма да започне война с Украйна, ако зависи от нея

Русия няма да започне война в Украйна, ако това зависи от нея. Но Кремъл няма да позволи на Запада да потъпква интересите на Русия в областта на сигурността.

Това е заявил министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в интервю за “Спутник”, цитиран от държавната информационна агенция РИА Новости. 

 

Преговорите между САЩ, НАТО и Русия не са приключили, а освен това в отговора на Москва има рационални искания. Западът обаче "изтръгва" от разпоредбите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа само онова, което му е от полза, посочва Лавров.

 

Лавров подчертава, че в исканите гаранции за сигурност не са ултиматум и в тях няма нищо скандално. Русия просто иска да бъде третирана честно. Москва ще изпрати искане, в което ще настоява за обяснение как точно тези точки ще бъдат изпълнени. В същото време Русия подготвя отговор на Вашингтон и Брюксел.

 

Лавров нарече "срамен" отговорът на НАТО и заяви, че Москва не е доволна от отношението на Алианса към основния проблем - разширяването на изток.

 

“Ако САЩ продължават да настояват, че няма да променят позицията си, тогава те трябва да разберат, че и Русия няма да промени своята”, категоричен беше Лавров.

 

Външният министър на Русия посочи още, че е важно Киев да бъде принуден да спазва Минското споразумение. Според него обаче Берлин и Париж няма да го направят.

“Владимир Зеленски заяви, че Украйна не харесва Минското споразумение, но то е важно за тях, защото позволява на Запада да поддържа санкциите срещу Русия. Това е всичко. И това е жив цинизъм. Нищо повече”, посочи още Лавров.

 

По думите на външния министър русофобския режим на Зеленски се използва от САЩ за нагнетяване на напрежението в Украйна.