Когато Гешев зове за върховенство на закона, първо да погледне себе си

Главният прокурор Иван Гешев днес призова европейските институции да продължат наблюдението си върху върховенството на закона у нас. В същото време установяваме, че той сам го нарушава. Става дума за т. нар. командироване на магистрати. Този инструмент от години се използва в прокуратурата като тоягата и моркова - съответно за непослушните и покорните държавни обвинители.

Според чл. 227 от Закона за съдебната власт командироването от едно на друго място не може да продължи повече от 12 месеца и то със съгласие на магистрата. Ако няма такова, преместването може да трае максимум 3 месеца. 

 От официалните регистри, обаче виждаме любопитни подробности, които не само будят подозрение за съмнителни обвързаности, но затвърждават усещането, че статуквото в съдебната власт прави всичко възможно, за да се “окопае” на възлови места. 


Прокурорът по спорното дело “Иванчева” Илиян Рангелов, например се оказва командирован във ВКП от цели три години. Заповедта за неговото преместване е подписана от главния прокурор в края на 2018 г., става ясно от регистрите. Припомняме ви, че това е и прокурорът по делото за убийството на Делян Пеевски, по което бяха привлечени като обвиняеми трима души. То приключи с абсолютно фиаско, като тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров бе принуден да признае за грешката и да се извини. 

 

Илиян Рангелов

 


.


Говорителката на Гешев - Сийка Милева пък пребивава по идентичен начин във ВКП от 23 месеца в пълно противоречие на закона. Нейната заповед за командироване е с клеймо 2 март 2020 година. 

 

Сийка Милева


.

 

Твърде интересен е и казусът с прокурорката Генка Брезашка, чието име се свързва с делото “Бобокови”, както и с приключилото вече дело срещу ген. Димитър Шивиков. Известно е, че прокуратурата загуби в съда тази битка и Шивиков бе оправдан. Видно от документите, Брезашка е командирована във ВКП от Военно-окръжна прокуратура, което означава, че с парафа на Гешев тя прескача нива в йерархията на прокуратурата, отивайки във ВКП. Преди това пък е била пратена за известно време да движи делата във специализирания съд, където всъщност нейни “клиенти” стават русенските бизнесмени. 

 

Генка Брезашка и Сийка Милева


.


Един от сериозните защитници на Гешев в последно време е Управителния съвет към асоциацията на прокурорите, в който има 10 човека. При всеки кризисен за главния прокурор момент, те веднага скачат в негова подкрепа. Както вече Фрог писа една немалка  част от тях са административни ръководители на различни прокуратури, пряко подчинени на обвинител №1. Оказва се, че Даниела Ангелова, също  член на Съвета, е била командирована във ВКП, като преди това е пребивавала в специализираната прокуратура. 

 

Даниела Ангелова


.


Прокурор Димитър Франтишек, станал известен в разследването “Осемте джуджета” на АКФ като един от магистратите, ходили на крак при Пепи Еврото, също бе командирован от “спеца” във ВКП. Любопитното е, че от 15 декември той вече е пратен в окръжната прокуратура. 

 

Димитър Франтишек


.

Логично е да се запитате защо всички тези магистрати са били поощрени с този кариерен банус? Юристи споделят, че ВКП е мястото, където прокурорите се произнасят по актовете на по-долустоящите обвинители. Крайната дума след тях има само Гешев.  Именно затова, твърдят източниците ни, там са нужни верни хора. Споменава се също така и за твърде примамливо финансово възнаграждение, включващо и парични бонуси. 


На обратната страна на медала са командировките на непокорните магистрати. Тях ги пращат в най-отдалечените точки на страната, където има малко работа, даже никаква и много време за размисъл.  Затова когато Гешев зове за спазване върховенството на закона, нека първо се вгледа в себе си. 

 

Екип на Фрог нюз