Политологът Хр. Панчугов: Извинихме ли се на Русия, че сме в НАТО?!

”Не съм сигурен, че имаме българска позиция по отношение на Русия. Имах усещането, че военният министър искаше да се извини на Русия, че сме член на НАТО. Кризата е оценена като заплаха за страната ни пред 2018 г., но няма план за справяне с нея. Въпросът за новите ни самолети не е придвижен. Бяха вложени много усилия да се напомни, че у нас има български военни части, но нека не забравяме, че имаме и американска база.

Големият въпрос е какво правим сега. Страната ни ще бъде част от срещата на върха на НАТО. Мантрата да се реши сценарият с дипломация е чудесно, но тук говорим за руска агресия в независима държава. Очевидно премиерът беше изненадан от изказванията на министъра на отбраната". Това заяви политологът Христо Панчугов пред БНР.

 

"Имаше огромни очаквания към това, да има правителство и то да е на промяната. Нормално е все още хората да имат доверие към него, но дали ще се запази, зависи от него. Ако кабинетът се провали с реформата за съдебната система, може още тази година да имаме предсрочни избори. Това не зависи само от смяната на главния прокурор. Каквато и да е реформа в съдебната система, не може да се случи за 6 месеца. Правителството попадна в капана на Симеон Сакскобургготски с 800-те дни. Липсва заявка за пътя, по който ще се върви. Хубаво е да се търси подкрепа от българското общество за промяна в конституцията. Подобен бърз тип за правене на реформи ще катастрофира. Имаме по-скоро желанието на правителството да покаже, че прави нещо", каза още Панчугов.