Цацаров имал достойнство: Дойде ми до гуша от обвинения! Защо аз и Гешев сме „червените линии“ на Петков?

Парламентарната комисия по противодействие на корупцията изслушва шефа на КПКОНПИ Сотир Цацаров. Поводът обаче не е подадената от него оставка. Той е поканен да отговаря на депутатски въпроси, чрез които ще бъде обсъдена ефективността на КПКОНПИ. В началото на заседанието Цацаров даде заявка, че щял да отговори на всиички въпроси, които му бъдат зададени.

Още в началото на изслушването шефът на КПКОНПИ влезе в реплика с един от депутатите от „Продължаваме промяната“, който изрази разочарование от работата на Антикорупционната комисия. В отговор Сотир Цацаров каза: „Не сме се събрали тук, за да си обясняваме кой от кого е разочарован“.

 

Оставката

 

Цацаров раздели мотивите за подадената оставка на три групи: „Първата е, че в един момент реших, че безкрайните упражнения с моето име и с това кой е виновен за всички неуспехи и неудачи в тази държава, просто ми дойдоха в повече. Всеки човек има достойнство. Лично смятам, че степента на моето достойнство е дотам да приема, че не мога да бъда обвиняван за всичко онова, което някой не е направил. Разбира се, аз не съм със съзнанието, че съм безгрешен и съм направил всичко в рамките на служебните си задължения, включително и като бивш главен прокурор. В продължение на няколко месеца се изляха какви ли не тиради, свързани с отговорността на 2-3-4 имена в тази държава за всички неудачи. Достатъчно ми беше да чуя, че аз и още един колега сме виновни за това, че България има три мониторингови механизма, за Шенген... Чух го от Христо Иванов. Той обвини мен и още няколко длъжностни лица“, обясни Цацаров и премина към, по думите му, „двете червени линии“.

 

„Не считам, че нашата работа е маловажна, но бях „поласкан“ и учуден, че първите две „червени линии“ на действащия премиер се оказаха оставките на мен и на главния прокурор. Не се оказа енергетиката, не се оказа кризата с цените или COVID кризата. „Червените линии“ на Кирил Петков се оказаха две длъжности, които а основната пречка за това управляващите да реализират това, което имат намерение. Почти всеки ден чета и чувам критики по отношение на това каква е моята отговорност за всичко, което се случи. Всичките тези упражнения с моето име ми идват малко в повече. Ако аз съм една от причините за това нещата да не вървят и корупцията да цъфти, окей – оттук нататък аз подавам оставка. Хайде, сега да покажат дали това, което твърдят наистина го могат“, заяви жлъчно шефът на КПКОНПИ по адрес на новите управляващи.

 

„Ако някой си мисли, че аз съм се вкопчел в стола на председател на КПКОНПИ и седя и чакам дали този велик закон ще бъде измислен и приет, се е излъгал“, добави той.

 

Вторият мотив за оставката му бил „чисто професионален елемент“.

 

„Професия председател на КПКОНПИ не съществува, както няма и професия главен прокурор. Нито ми е била мечтата да бъда шеф на Антикорупционната комисия, нито ще се вкопча в председателския стол до края на мандата. Сега мисля, че няма нещо по-нормално да се върна там, откъдето съм тръгнал, а именно към съдебната власт. Да му мислят тези, които имат диплома за юрист и не могат да работят нищо друго, освен политици“, хвърли критики Сотир Цацаров и определи всички думи по свой адрес като „спекула“.

 

Третото било личен мотив. Искал и в личен, и в професионален план по-нормален живот.  

 

За отнетия допуск:

 

Цацаров твърди категорично, че оставката му като шеф на КПКОНПИ нямала нищо общо с отнемането на допуска до класифицирана информация. Заяви, че ще обжалва.

 

„На обществото беше обяснено, че съм подал оставка, защото съм разбрал, че ще ми отнемат допуска до класифицирана информация. Твърдя точно обратното – подадената от мен оставка е повод да ми отнемат допуска, заедно с още няколко съпътстващи поводи, свързани с чисто лични чувства, стремежи и дейности на определени длъжностни лица“, е усещането на председателят на Антикорупционната комисия и представи хронология на събитията: 15 дни преди оставката той уведомил политици, част от управляващата коалиция. 10 дни преди официално да стане ясно, че напуска КНКОПНИ, Цацаров съобщил и на президента заради институционалното уважение. Последвала беседа с агенти на ДАНС, на която отговарял на въпроси за „ЦУМ-гейт“.

 

„Идеята, че отнемането на достъпа ми до класифицирана информация е причината, за подам оставка е евтин политически PR. Достъпът ми е отнет заради случая „ЦУМ-Гейт“. Имам основания да смятам, че съм докладван по случая от министъра на вътрешните работи. Ако не е така, ще се извиня на г-н Рашков публично“, допълни председателят на КПКОНПИ.

 

За Борисов и Христо Иванов

 

„Единствените думи, които съм чувал от него (Христо Иванов) към Бойко Борисов, бяха: „Да, господин премиер. Разбира се, господин премиер!“, заяви председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров по време на изслушване в Антикорупционната комисия в парламента, като уточни, че става дума за времето, в което съпредседателят на „Демократична България“ е бил правосъден министър.

 

Минути за самохвалство

 

В отговор на въпрос от депутат от ДПС, последваха хвалби колко и какво бил направил Цацаров по време на шефстването си в Антикорупционната комисия, въпреки отпора, който е срещал.

 

„Към настоящия момент не мога да кажа, че Комисията действа много добре, защото обществените очаквания са много големи. Естествено е, че ние не можем да ги удовлетворим. Естествено е, че сме обект на критики, но смея да кажа, че работата на Комисията е значително подобрена и това се вижда от цифрите. Оказва се, че не сме толкова зле в работата си. Разбира се, дефицити има. Ако действащият закон бъде променен, работата на КПКОНПИ би се подобрила“, изтъкна той и препоръча управлението и реализацията на отнетото имущество да бъде изцяло в ръцете на Министерството на финансите, като законът въведе и някакви социални критерии.

 

Размисли за „бухалки“ и „изтривалки“

 

„Думата „бухалка“ влезе в речника на Христо Иванов, а след това се прехвърли и на Надежда Йорданова. Няма нито едно производство, което да е започнало от само себе си. Медийната употреба на думата „бухалка“ ми е ясна и от чии медийни издания идва. КПКОНПИ не е търговско дружество и ако смятате, че държавно дружество е бухалка, то това не е правилно мислене на Народното събрание. Не е правилно да се обсъжда кое е бухалка и изтривалка“, коментира Цацаров в отговор на депутатски въпрос.

 

„Тук не сме се събрали да обсъждаме тротоарни изрази като „бухалка“ и „изтривалка“. Думата „бухалка“ е обидна и няма нищо общо с темата на това изслушване“, каза още той.

 

„От 1 март нататък покажете какво можете. Вие току що казахте, че една от причините населението на България да намалее с 1 млн. е моят мандат като главен прокурор. Извинявайте, чак този грях не мога да понеса. Пък ако го понасям, подадох си оставката, хайде, сега на ход сте вие“, ядоса се Цацаров.

 

Санкционираните по „Магнитски“

 

Стана ясно, че срещу част от физическите лица по закона „Магнитски“ има образувани проверки и производства за конфликт на интереси, които са приключили със съответни решения. Ако е необходимо, Парламентарната комисия за корупцията, щяла да получи информация в пълен обем.

 

Имотите на Рашков

 

„По отношение на г-н Рашков действително има проверка. Тя касае няколко поредни недекларирания на обстоятелства. На първо място е имало непосочване в декларацията при проверката, която е осъществена на всички влогове, които той и съпругата му притежават. След това е имало подаване на следваща декларация, финална, в качеството му на председател на Националното бюро за контрол на СРС. В нея не са били отразени притежавани недвижими имоти. След това има декларация, която е подадена със закъснение. Това също е основание за започване на имотна проверка. Да, потвърждавам, че към този момент такава проверка по отношение на г-н Рашков съществува“, отговори Цацаров на въпрос на Анна Александрова от ГЕРБ. От думите му стана ясно, че вътрешният министър не е упражнявал какъвто и да било натиск по тази проверка.

 

Припомняме, че на 13 януари Цацаров обяви, че подава оставка, но ще поиска да бъде освободен от 1 март, когато трябва да внесе годишния отчет на Антикорупционната комисия.

 

Ден по-късно шефът на КПКОНПИ остана без допуск до класифицирана информация, след като той му беше отнет от ДАНС. Междувременно председателят на Антикорупционната комисия в оставка поиска от главния прокурор Иван Гешев да провери изнасял ли е Цацаров класифицирана информация.

 

Преди седмица прокурорската колегия прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет възстанови Цацаров като прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Така на практика Сотир Цацаров ще козирува на Иван Гешев.