Столтенберг: НАТО няма да разполага сили в Украйна

НАТО няма да разполага военни сили в Украйна. Трябва обаче да сме ясни - решени сме да защитаваме всички свои съюзници, особено в източната част на Алианса.

Това заяви генерал на НАТО Йенс Столтенберг пред CNN. Алиансът ще изпрати писмено предложение до Русия по-късно тази седмица в опит да се намери изход от ситуацията на нарастващото напрежение заради струпаните по границата с Украйна руски военни.

 

“Украйна е близък и ценен партньор за НАТО. Ние ще подчертаем, че сме готови да седнем... и да обсъдим контрола върху въоръженията, разоръжаването, прозрачността на военните дейности, механизмите за намаляване на риска и други въпроси, които са от значение за европейската сигурност. И също така да седнем и да изслушаме руските опасения", каза Столтенберг.

 

Коментарите на Столтенберг дойдоха ден след като НАТО обяви, че някои страни членки поставят сили в готовност и изпращат допълнителни кораби и бойни самолети в Източна Европа. Тези ходове сигнализираха за нарастващи страхове от възможна руска инвазия в Украйна, след месеци на военни маневри на Москва, които предизвикаха серия от ескалации с НАТО.