Йоан Матев не може категорично да се свърже с убийството в Борисовата градина

Липса на пряка връзка между предполагаемият извършител и деянието довела до оправдателната присъда на Йоан Матев за убийството на Георги в Борисовата градина. Това става ясно от мотивите на Софийския градски съд, които бяха публикувани близо година след взетото решение за оправдателната присъда на Йоан Матев.

Софийският градски съд посочва в мотивите си, че "липсват доказателства, установяващи връзка на подсъдимия с фактическото извършване на убийството”. По точно – няма следи от Йоан Матев по оръжието или тялото на жертвата, а присъствието му на местопрестъплението не значи, че е извършителят.

 

Мнозинството от 5-членния състав на СГС заключва, че основният свидетел срещу Йоан – брат му Марсел, в началото е дал показания срещу него и е разказал подробно как е извършено убийството, а накрая ги е завел и до оръжието, без “да е предварително предупреден, че не е длъжен да свидетелства”. Затова и всичко казано от него не се взема под внимание. Думите на Марсел обаче са основната причина другите двама от съдебния състав да подпишат присъдата с особено мнение.

 

Решението на Софийския градски съд не е окончателно и се очаква скоро да започне на втора инстанция – Апелативния съд. Това може да стане в двуседмичен срок като прокуратурата вече е дала заявка, че ще протестира.