Йордан Божилов: Силата на НАТО е в това, че всяка членка е еднакво защитена

Един от начините на водене на хибридна война е да се всява паника, да се всява разкол в населението на страните и в НАТО. Силата на НАТО е в това, че всяка една държава, независимо колко е голяма, е еднакво защитена от всички други държави. Ескалация има, но реакцията е адекватна.

Това заяви пред bTV Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност.

Повод за коментара му е растящото напрежение по границата между Русия и Украйна и опасенията, че може да се стигне до въоръжен конфликт. 

 

Според Божилов обаче военният алианс ясно показва, че ще застане зад всяка държава членка при нарастване на напрежението, а освен това НАТО не ескалира ситуацията допълнително.

 

“Притеснявам се, че това напрежение в момента може да отмине, да си отдъхнем и заради това отдъхване да не извадим правилните поуки от това, което се случи. За България в момента правилната констатация е, че за разлика от всички останали европейски държави в НАТО  в момента в България няма консенсусна, категорична, бърза и ясна позиция“, посочи  председателят на Младежки консервативен клуб Кристиян Шкварек.

 

По думите му сериозна заплаха България да бъде въвлечена в тежък конвенционален военен конфликт няма.