Само във Фрог нюз: Излизат скрити документи за фалита на КТБ, свидетели стават обвиняеми?

Тайните служби в най-скоро време ще осветят грабежа на стотици милиони чрез фалирането на КТБ. Десетки папки с укривани досега материали се изследват задълбочено. Оттам излизат умопомрачителни документи, които ще променят изцяло оповестяваната досега от прокуратурата информация. Това съобщиха за Фрог нюз източници от разследващите органи.

Очаква се някои от основните свидетели на обвинението да получат обвинения и да застанат на подсъдимата скамейка за съмнителни придобивания на активи на банката. Появили са се и имена на политици, които са имали отношения с банката, които упорито прикриват. Някои от тях са имали отношение и към фалирането на КТБ, което още по-старателно премълчават.

 

Специално внимание е обърнато на работата на синдиците на банката, за които има съмнения, че са съдействали за ограбване на активите.

 

Част от документацията се засича с чуждестранни служби, които също са попаднали на важни следи. Като например за присъствието на руската Внешторгбанк в България, връзките й с важни хора от политиката и управлението в София.


{!!REKLAMAMOB!!}
От новите документи става ясно също, че част от важните свидетели са взели дейно участие в подготовката на удара срещу Търговска кооперативна банка и нейното ръководство. Заговорът е бил старателно обмислен, включително и оповестяване на заговор за убийство, който обаче се разпадна още при ареста на тримата заподозрени, които, оказва се, нямали дори понятие за какво става дума. Призна го публично и тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров.

 

Особен интерес за разследващите представлява бизнес щурма на свидетеля Бисер Лазов за придобиване на „златни“ активи на уж „финансовата пирамида“ КТБ.

За първи път ще се провери задълбочено и схемата на сделката за придобиването но Виваком, както и участието на ВТБ в този процес, а преди това като акционер в КТБ.

 

На въпрос на Фрог нюз преди година към Цветан Василев: Защо руската банка ВТБ от ваш партньор и с дялове от КТБ се превърна в партньор на други хора?

 Той отговаря: Едва ли може да се даде еднозначен отговор на този въпрос, но очевидно при тях са надделели други интереси. Всъщност, водещи са били естествено финансовите, защото не е тайна, че тяхното участие в КТБ беше миноритарно и в огромната си част хеджирано от пут опция, която им беше изплатена. Наред с това, ВТБ Капитал нямаше де факто акционерно участие във Виваком. Реален акционер е ТЦ-ИМЕ, която не е получила акциите си до ден днешен, независимо че са изплатени изцяло на офшорния акционер на ВТБ Капитал в телекома. А след решаването на проблема с блокираните активи на Виваком по клоу бек клаузата на държавата с Вива Венчърс (съгласно условията на приватизационния договор от 2004 г.), което считам за изключителна наша заслуга, тъй като благодарение на нашите усилия в бюджета на България бяха платени над 80 млн. долара от собственика на Вива Венчърс, стойността на компанията се повиши значително.


{!!REKLAMAMOB!!}
Нямам съмнение, че братя Велчеви са изиграли сериозна роля в „убеждаването” на ВТБ да не подкрепят възстановяването на КТБ през 2014 г., а след това и в „придобиването” на Виваком. Известни са срещите на Милен Велчев през юни 2014 г. с тогавашния управител на БНБ Иван Искров, с когото ги свързва близко приятелство от времето, през което беше финансов министър. Не изключвам и политически мотиви в тяхното решение, защото освен отказа от подкрепа за банката след срещите на Милен Велчев с Искров, се е състояла и среща на Юрий Соловьов с Бойко Борисов преди организирането на „търга“ за Виваком. За ефекта от тази среща може да се съди по пълното съдействие на държавните органи и институции, които имат отношение към разрешенията по сделката на Спас Русев.