Поредно уволнение в редиците на в. “Дума”. БСП покоси Велислава Дърева

"От днес, 14 януари, и аз не съм част от екипа на ДУМА. Просто са махнали моето име от карето на вестника. Тез храбреци, гаулайтерите на Вождесата, даже не посмяха да ми го кажат лично. Поне по телефона. Безкрайни са чудесата корнелиански! Уволняват те подло, бандитски, иззад ъгъла! Без аргументи, без мотиви, без обяснения. Дерзайте, корнелианци! Репресиите продължават! #МачкайКорни!", написа Дърева.

 

След новината за отстраняването на Дърева реагираха и български евродепутати от БСП.

От СБЖ определиха мотивите като манипулативни.

 

Едно от най-ярките публицистични пера в България, вечната дисидентка и един от символите на Продевата “Дума” Велислава Дърева доживя и 14-ото си уволнение в своя журналистически път. Името й е махнато от редакционното каре на вестника, без дори да бъде предупредена. 

 

Това е второто знаково име, изхвърлено от “Дума” в рамките на два дни, след като вчера от там бе уволнена и Велиана Христова. 

 

“Действат подло, анонимно, страх ги е да ме погледнат в очите,” коментира Велислава пред сайта на СБЖ.

 

След надигналата се вчера в гилдията и обществото вълна от възмущение заради уволнението на Велиана Христова, в чиято защита бе подета подписка и много журналисти, интелектуалци и общественици, включително вицепрезидентът Илияна Йотова, остро осъдиха посегателството срещу нея, на сайта на БСП се появи анонимно съобщение, че „нито един човек не е уволняван от “Дума”. В него се посочва: “Г-жа Христова не работи на трудов договор във в. “Дума“, следователно няма как да бъде уволнена. Тя е имала авторски договор със срок 3 месеца, считано от 15.07.2020 г. и е изтекъл на 14.10.2020 г.”

 

Вероятно същият “мотив” сега е приложен и към Велислава Дърева.

 

Само че той е манипулативен. Какво е реалното положение и какви са причините за неподновените договори на част от работещите в “Дума”, ясно е обяснено – наред с още много други важни обстоятелства – в колективното писмо, написано и подписано от 30 от 34-ата журналисти във вестника, което бе изпратено до членовете на НС на БСП. То е в отговор на неверни твърдения (сред тях – и относно обстоятелствата около договорите) на Корнелия Нинова пред партиен пленум през декември. Именно фактическото разпращане на това писмо от Велиана Христова в качеството ѝ на синдикален лидер бе използвано като конкретен повод за нейното отстраняване от “Дума”.


“Мотивът” за изтеклите още през 2020 г. договори е абсурден за всеки, който следи вестника, защото в организационното и авторското му списване през цялото време, до последно и най-дейно участват и нарочените колеги. Продуктът на техния труд е налице – чрез авторски публикации и реално произвеждан всекидневно вестник, а имената им фигурират в редакционното му каре. Как другояче, освен като уволнение, да се тълкува изхвърлянето на имената на най-острите пера от това каре точно сега, когато делегирани от партийната лидерка дейци декларират пред редакционния екип “реорганизации” и се “сещат” за договори, които не са актуализирани от две години?


Редно е да се поясни, че в отприщилото сегашния трус колективно писмо на колегите от “Дума” до членовете на НС на БСП е повдигната и темата за намесата в редакционната политика на близки до партийната лидерка представители на Фондация “Дума”, както и „спускането” за първи зам.-главен редактор на журналистката от БСТВ Нора Стоичкова, бивш кадър на някогашния в. “Демокрация”, с много различни идейни позиции от тези, отстоявани в “Дума”.