Единодушно! Галина Захарова е избрана за председател на ВКС

Единодушно с 20 гласа ”за” Пленумът на ВСС избра Галина Захарова за шеф на ВКС. Кадровиците на Темида също така взеха решение да се предложи на президента Румен Радев да издаде указ на найното назначаване.

"Това е огромна крачка към съдийското самоуправление", каза тя лаконично, след като ВСС й съобщи какъв е резултата от гласуването и че тя ще е следващия административен ръководител на ВКС. С този избор Захарова става първата жена, оглавявала ВКС.

 

Преди да се стигне до гласуване,  главният прокурор Иван Гешев показа абсолютно пренебрежение към изслушването на Захарова пред ВСС. Голяма част от времето той “погаси” с ровене в мобилния си телефон. Припомняме ви, че по този начин, докато бе в парламента, стана ясно, че Гешев си разменя реплики с пиара на Бойко Борисов- Севдалина Арнаудова. 

 

Гешев каза в становището си за кандидатурата на Захарова: Ще подкрепя кандидатурата на г-жа Захарова. Същата има безупречна репутация в общността на съдиите. На база на това бях сигурен, че няма да има проблем нито с концепцията й, нито с нейното представяне. Надавам се захарова, в случай, че спечели ,да има адекватен подход към общността на прокурорите. Втори аргумент, с който ще подкрепя захарова, е че е част от професионалната общност.

 

Шефът на ВАС Георги  Чолаков също каза, че ще даде своята подкрепа за съдия Захарова. “Тя е прекрасен човек, познавам я. работи коректно и активно. Човек може с нея да влезе в нормален разговор и да проведе съответните мероприятия. 


Боян Магдалинчев: Чувал съм за професионалните качества за г-жа Захарова и те са само добри. Не я познавах отблизо, разминахме се в областите, в които работих€ Впечатленията ми от днес са, че това е може би най-добрата кандидатура за този пост. познава проблемите на съдебната система.


Членът на ВСС Цветинка Пашкунова каза по повод избора на Захарова следното:  Доказан професионалист, с отлична теоретична подготовка,  съблюдава стриктно своите задължения, проявява прецизност при изготвяне на своите актове, безупречна при спазване на етичните правила, с висок морал, честна и почтена.  Тя респектира колегите си с развитото си чувство за справедливост и отговорност.

 

Теодора Точкова също призова кадровиците на Темида да подкрепят Захарова. “Инспекторатът провери дейността на ВКС и приключването на делата н наказателната колегия между 2016 и 2017 година. Резултатите установиха добра организация на административната дейност, приключване на делата в срок, висока ликвидност на делата - над 80 процента са свършени дела. това се дължи на съдия захарова, която също бе проверена от тази планова проверка. Имам отлични впечатления от захарова като лектор.

 

Олга Керелска: Благодаря на колегите си от ВКС, за това, че номинираха Галина Захарова. Благодаря за куража и смелостта им. За тяхната решителност, която бе подчертана при последното изслушване на Захарова. Благодаря за сплотеността, която за съжаление липсва в съдийската общност. 

 

Имаме един кандидат-факт е. Знаете говоренето около избора на главен прокурор. не издигнахме друг кандидат, не защото не искахме състезание, а защото издигнатата кандидатура съответства на изискванията и очакванията ни. тази кандидатура изпълва в пълна степен изискванията на закона. Впечатляващо е това съвпадение. Издигането на друга кандидатура би било формално. Ще подкрепя кандидатурата на г-жа Галина Захарова.

 

Лозан Панов: Съществувам изследвания, чиито предмет е степента на доверие на гражданите в съдебната система. и те се са ласкателни. ВСС има голям принос в това отношение. Днешният избор е добра възможност да направим стъпка в правилната посока. Наясно съм, че Галина Захарова е мой заместник. но съм наясно относно нейните качества и характер€ никой не се съмнява в нейните професионални качества. Нужни са лични качества и характер. Тя носи в себе си засилено чувство за справедливост, чиито рефлекс се задейства при нейната липса. Тя може да влезе в обувките на другия. Пред нас стоеше един фин човек. И независимо от това, че видяхме добро възпитание и финес, зад него се крие един силен характер и воля, когато трябва да се защитават принципи. Тя ще е добър пример за съдиите от ВКС. О него се очаква да бъде верен страж на независимостта на съда. Ще подкрепя Галя Захарова, ще ви призова и вие да го направите.

 

Всички други членове на ВСС, които взеха думата, поздравиха Галина Захарова за нейното представяне и също заявиха своята подкрепа за нея.