COVID-19 у нас: Един от шестте клъстъри - на крачка от локдаун според новия план на властта

Пет дни делят Северния Централен район от налагане на локдаун. Това показва картата на заетостта на интензивните легла, която се изработва спрямо новия национален план за справяне с пандемията. Близо 76% от леглата в петте области, които влизат в клъстъра, са запълнени, а прогнозата е, че до 5 дни ще се влезе в Етап 4. Информацията ще се обновява всеки ден.

Планът бе представен вчера, а днес вече е качен на сайта на Министерството на здравеопазването. Той поставя приоритет върху присъственото обучение и дава възможност за прогнози. Предвиждат се четири етапа на противоепидемични мерки, като последният етап е затваряне на бизнеса. Въвежда се и нова мярка за подпомагане на микро, малките и средни предприятия, затворени при достигане на етап 4.

 

Етап 1 - 50% заетост на интензивните легла в даден клъстър. На този етап предвидените противоепидемични мерки за малки. По отношение на училищата - преустановяват се организираните посещения, екскурзии, посещения в музеи зелени училища и др. Олимпиади и състезания ще бъдат присъствени при дистанция, наличие на зелен сертификат или тестване на място.


Етап 2 - 60% заетост на интензивните легла. На този етап се предвижда затягане на мерките, но бизнесите остават отворени, а обучението - присъствено. По отоншение на училищата - рпеустановяват се заниманията по интереси с изключение на онези, които са част от целодневната организация на обучението. Не трябва да има смесване на деца от различни паралелки.


Етап 3 - 70% заетост на интензивните легла и риск от недостиг. Предвиждат се по-меки мерки, а учениците от I до IV клас остават присъствено. По отношение на училищата - ротационен принцип за учениците от V до XII клас за период от 1 седмица. Присъствено остават малките ученици.


Етап 4 - 80% заетост на интензивните легла. Предвижда се симетрично затваряне на бизнесите, които обслужват хората. Изключение правят хранителните магазини и аптеките. По отношение на училищата - в дистанционна форма на обучение преминават големите ученици от V до XII клас. За по-малките деца ще се решава спрямо конкретната ситуация. Въвеждат се и нови индикатори - каква е заболяемостта и има ли в съответния клъстър достатъчно интензивни легла за деца.