СОС иска държавата да компенсира ”Топлофикация - София”

Столичното парно има броени дни да погаси огромния си дълг към “Булгаргаз”. В противен случай кранчето към “Топлофикация - София” ще спре. На този фон общината призова - държавата да предприеме спешни мерки за компенсация. Причината обаче не е големият дълг, а високата цена на природния газ.

Дружеството е в дългова спирала от много дълго време. Основната причина е разликата в цената на природния газ от “Булгаргаз” и топлинната енергия, която се продава на гражданите спрямо утвърдената от Комисията за енергийно и водно регулиране цена. Към настоящия момент топлофикационното дружество закупува природен газ от „Булгаргаз“ ЕАД на цена от 94,54 лв./мВтч и в същото време продава топлинна енергия на гражданите при утвърдена от КЕВР цена на газа от 47,11 лв./мВтч. 

 

“Общинското дружеството трябва да бъде компенсирано по същия начин и със същите средства, както всяка една частна компания”, категоричен беше новият председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев по време на среща, организирана от президента Румен Радев и представители на служебното правителство, с участието на държавните енергийни дружества, КЕВР, работодателските организации, синдикатите и представители на общините.

 

По време на срещата служебния премиер Стефан Янев пое ангажимент проблемите на софийската топлофикация да бъдат обсъдени своевременно. 

 

“Като председател на Столичния общински съвет настоявам вариантите, които се обсъждат от правителството да бъдат представени пред работната група, която включва общински съветници от всички политически групи в София. Обсъдената от изпълнителния директор на БЕХ Валентин Николов възможност за прехвърляне на новите вземания на „Булгаргаз“ към енергийния холдинг е неприемлив за нас, защото това означава трупане на нов дълг за сметка на софиянци“, заяви Георги Георгиев.