Образование по време на COVID: Какви мерки готви МОН?

Училищата да затварят при 750 заразени с коронавирус на 100 хил. души население в градовете и поетапно въвеждане на зелен сертификат за педагогическия и непедагогическия персонал. Това са част от мерките, които Министерството на образованието планира да въведе на фона на все по-усилващата се вълна от COVID-19.

Предложен е гратисен период от един месец, за да се подготви системата, да се ваксинират учителите, а който не се ваксинира - ще трябва всяка седмица да бъде тестван. Предложението на МОН идва на фона на буксуващата у нас ваксинационна кампания. В страната ваксинирано е под 30% от населението, а делът на учителите и лекарите също е нисък. 

 

"Това, което предлагаме, при повишаване на заболеваемостта на 750 на 100 000 население, да се затварят изцяло училищата, т.е. да се минава към обучение от разстояние, като това е предложение на Министерството на здравеопазването, ние се съгласяваме с него, тъй като натискът на болниците стана много голям", каза още министърът.

 

Обсъжда се на ротация да се минава при над 500 заболели, или между 500 или 750, а над 750 - на дистанционно обучение на ниво община. За университетите министърът смята, че е добре да имат свобода, но все пак в областите в тъмночервената зона е добре да се минава на онлайн обучение.

 

Единодушие между Министерството на здравеопазването и МОН има по отношение на задължителното носене на маски от всички работещи в училищата и всички ученици над V клас. По отношение на учениците със специални образователни потребности е необходимо да се вземе мнението на личния или лекуващия лекар.

 

Випуските ще се сменят през пет учебни дни. По-дълго ще може да се учи от вкъщи само в случаите, в които не достигат учители за присъствен учебен процес.

 

Още от предвидените от МОН мерки може да видите тук.